Betalar du för mycket i skatt?

6 augusti 2014 Svenska skogsägare anses betala mellan en och två miljarder för mycket i skatt för att de inte utnyttjar möjligheten att göra avdrag för räntefördelningen. I juninumret av SKOGEN går Kjell Antonsson på Din Skogsbyrå igenom vad man bör tänka på i samband med ett generationsskifte.

Ett av de viktigaste råden är inte ekonomiskt: Låt beslutet om generationsskifte ta sin tid!

– Vi har ett fall på byrån med ett föräldrapar och fyra barn. Föräldrarna trodde att ett eller två av barnen var intresserade att ta över. Men det visade sig att alla vill vara med och ha var sin del. Gården är stor så det finns möjligheter att göra så. Gården kan delas i fyra delar.

Fler skogsägarfamiljer borde göra generationsskifte i tid. Många fastigheter sköts inte ordentligt, och generationsskifte eller försäljning sker inte i den utsträckning det borde med tanke på skogens skötsel. I dag är nivån nere på 10 000 överlåtelser per år, varav hälften är försäljningar och hälften arv eller gåva.

SKOGEN 6-7/2014

Läs SKOGEN på papper eller digitalt
Hela artikeln
och ännu fler tips inför generationsskiftet finns i det senaste numret av SKOGEN.
Prenumerera på tidningen SKOGEN. Tips och inspiration inom skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. 11 nr 567 kr. 50 kr rabatt för medlemmar i Föreningen Skogen.
Skogen på nätet. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
Sök i gamla nummer av tidningen. Fritextsök. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
För läsplatta: Köp SKOGEN nummer 6-14 för läsplatta på Qiozk.

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb