ÖVERRASKNING. I en separat studie om hamling eller beskärning har Michelle Cleary och hennes kollegor undersökt hur långt in i askens gren ett svampangrepp kan sprida sig. Ett experiment gav överraskande resultat.
– Vi skar tillbaka grenen trettio centimeter från det synliga angreppet, säger Michelle Cleary. Förvånande nog gav det gott resultat på askar där angreppet inte nått ända in till stammen.
Det går alltså att rädda sin ask för stunden och det kan vara värt besväret att beskära enstaka träd med högt affektionsvärde eller stort genetiskt värde. Ask utgör en viktig livsmiljö för många rödlistade arter, så forskningen är viktig även för dem. Michelle Cleary understryker dock att beskärning inte kontrollerar sjukdomen eller räddar asken som trädslag.
• Överväg riskerna innan du börjar. Svampen kan nå huvudstammen snabbare än om man inte beskurit. De nya skotten är mera mottagliga för svampen och kan underlätta etableringen. Beskärningen kan även öppna för andra skadegörare.
• Beskär bara om endast yttre grenar är angripna. Finns det infektioner mindre än 35 centimeter från stammen är det ingen idé.
• Trädet svarar bättre på beskärningen ju längre angreppet är från stammen. Ta helst bort den del av grenen som är 35 centimeter innanför angreppet, då är angreppet borta.
• Håll snittytorna och de nya skotten under uppsikt.
• Ta inte bort för mycket, då stressas trädet. Det är en fin balans mellan att ta bort en del grenar och ta så mycket att trädet dör.
• Beskär en torr dag efter savningen (juli till september). Det går även att beskära på vårvinter om det är kallt och torrt.