Bengt Eks matminnen: Rostbiff i regnet och rutten haj

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Matkö på exkursion
Snart framme. Bengt Ek (på dörrtrappen, i väst) köar till lunch på Höstexkursionen 2012 – under tak, regnsäkrad. Foto: Staffan Mattsson
UTEÄTARE. Regntålig. Det är det viktigaste kravet på exkursionsmat. Det vet Bengt Ek, SKOGENs chefredaktör och Föreningen Skogens generalsekreterare. Hans exkursionserfarenhet som både deltagare och arrangör snackar man inte bort.

Vilket är ditt värsta matminne från en exkursion?
– När vi serverade halvtinad pastasallad till lunch en frisk höstdag. Men exkursionsfolket är ett tufft släkte, de tuggade glatt på och pratade röjningsförband. Exkursionen fick toppbetyg vid utvärderingen. Vad många där­emot anmärkte på var att det inte serverades kaffe till lunchen. Det misstaget gör vi aldrig om!

Annons
Annons

Bengt EkBengt EkBästa matminnet?
– Utan tvekan Höstexkursionen 1994 med Södra utanför Ronneby. Vi åt lunchen i fält, såklart, och serverade rostbiff och potatis­sallad som man gjorde på den tiden. Just då drog det in ett sällan skådat slagregn som piskade ­potatissalladen ur papperstallrikarna. Det stänkte verkligen! Kvar i tallriken blev köttskivor och en tunn potatissoppa som forsade över tallrikens kant. 
– Det var så hiskligt att vi faktiskt hade roligt åt det. Och strax efter kom en varm höstsol fram ur molnen.

Vilket europeiskt land har den bästa exkursionsmaten?
– Den som blivit placerad vid ett italienskt långbord med kallskuret efter en förmiddag i skogen glömmer det aldrig. Men ännu mer ­minnesvärda är islänningarnas exkursioner där det serveras rutten haj för den som vågar. Med Svarta döden till. I just det fallet är alkohol motiverat på en exkursion, även om islänningarna sjunger lika bra i skogen utan alkohol.

Vad ska man tänka på när man planerar mat åt hundratals hungriga människor i en eventuellt regnig skog?
– Vanliga papperstallrikar är för svaga att bära upp maten när man balanserar den i ena handen tillsammans med dryck, smör, bröd och sittkäpp. 
– Maten ska serveras på fyra led där folk kan ta för sig, två sidor av ett bord är för lite. En trafikpolis som skyndar på folk och arrangerar köerna så att de inte korsar varandra är en nödvändighet. 
– Deltagarna brukar vara regntåliga så man behöver bara fundera på om maten är det.

Hur har exkursionsmaten förändrats sedan, säg, åttiotalet?
– Det var nästan lag på rostbiff och potatissallad fram till mitten av 90-talet. Snapsen ute i skogen blev otidsenlig kring millennie­skiftet.
– Konsten att servera en kalasmiddag ute har utvecklats betydligt, och numera klarar kockarna varm mat och vältempererat vin. Samtidigt har det nya köket hittat ut i skogen: På 80-talet fick man varken älgkebab till lunch eller vegetarisk fralla till kaffet. 

Ditt bästa tips för att höja smakupplevelsen?
– Självklart att äta ute. Har du bakat pinnbröd inomhus i ugn någon gång? Det gjorde jag som tioåring och blev djupt besviken.

Slutligen, hur ställer man ner en öppen termos på marken bredvid sittryggsäcken utan att termosen välter?
– Det går bara på tallhedar. Därför finns det numera termosar som är lätta att öppna-­dricka-stänga.

Fotnot: Svarta döden är smeknamnet på Brennivín, en isländsk spritsort som förr bar en varningssymbol i form av en dödskalle på etiketten. 
Källa: Wikipedia.

SKOGEN 6-7/2020

 

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons