Bengt Ek: Vad gör coronan med skogsvården?

26 juni 2020 Årets Höstexkursion får vänta till nästa år, på vad som förhoppningsvis är andra sidan coronapandemin. Kommer krisen att göra oss och skogsbruket smartare?

Bengt Ek: Vad gör coronan med skogsvården?

Coronaviruset gjorde något som tidigare bara ett världskrig lyckats med: Att stoppa Föreningen Skogens Höstexkursion. Eller snarare skjuta upp exkursionen. 

Planeringen tillsammans med Billerud Korsnäs och Bergvik Skog Öst är redan i full gång. Men vi får vänta ett år. Just nu planerar vi för andra lösningar i höst. Går det att ses då i mindre grupp och bara utomhus?
Ett ämne som vi kommer att ta upp på Höstexkursionen 2021 är säkert hur pandemin slagit mot skogsvården. Förhoppningsvis har skogsvårdspersonal långt innan dess klassats som samhällsviktiga och kan röra sig fritt in i Sverige. 

Men skogsvården hotas av coronan på fler sätt än arbetskrafts­brist: Genom tiderna har det varit tydligt hur skogsvården mattas av vid lågkonjunkturer. Ett klassiskt exempel är lågkonjunkturen på 1930-talet där inte minst skogsindustrin i Norrland drabbades hårt av exportsvårigheter. Det ledde till ett närmast skogsvårdslöst skogsbruk. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb