Bengt Ek: Vad gör coronan med skogsvården?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Deltagare har samlats under Höstexkursionen
I höst blir det ingen trängsel på hygget, som på bilden från 2018 när Höstexkursionen hölls i trakterna av Malå och Lycksele i Västerbotten. Årets upplaga som skulle hållas i Gävle-trakten flyttas i stället fram till 2021.
Årets Höstexkursion får vänta till nästa år, på vad som förhoppningsvis är andra sidan coronapandemin. Kommer krisen att göra oss och skogsbruket smartare?

Coronaviruset gjorde något som tidigare bara ett världskrig lyckats med: Att stoppa Föreningen Skogens Höstexkursion. Eller snarare skjuta upp exkursionen. 

Annons
Annons

Planeringen tillsammans med Billerud Korsnäs och Bergvik Skog Öst är redan i full gång. Men vi får vänta ett år. Just nu planerar vi för andra lösningar i höst. Går det att ses då i mindre grupp och bara utomhus?
Ett ämne som vi kommer att ta upp på Höstexkursionen 2021 är säkert hur pandemin slagit mot skogsvården. Förhoppningsvis har skogsvårdspersonal långt innan dess klassats som samhällsviktiga och kan röra sig fritt in i Sverige. 

Men skogsvården hotas av coronan på fler sätt än arbetskrafts­brist: Genom tiderna har det varit tydligt hur skogsvården mattas av vid lågkonjunkturer. Ett klassiskt exempel är lågkonjunkturen på 1930-talet där inte minst skogsindustrin i Norrland drabbades hårt av exportsvårigheter. Det ledde till ett närmast skogsvårdslöst skogsbruk. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons