Bengt Ek: Vad gör coronan med skogsvården?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Deltagare har samlats under Höstexkursionen
I höst blir det ingen trängsel på hygget, som på bilden från 2018 när Höstexkursionen hölls i trakterna av Malå och Lycksele i Västerbotten. Årets upplaga som skulle hållas i Gävle-trakten flyttas i stället fram till 2021.
Årets Höstexkursion får vänta till nästa år, på vad som förhoppningsvis är andra sidan coronapandemin. Kommer krisen att göra oss och skogsbruket smartare?

Coronaviruset gjorde något som tidigare bara ett världskrig lyckats med: Att stoppa Föreningen Skogens Höstexkursion. Eller snarare skjuta upp exkursionen. 

Annons
Annons

Planeringen tillsammans med Billerud Korsnäs och Bergvik Skog Öst är redan i full gång. Men vi får vänta ett år. Just nu planerar vi för andra lösningar i höst. Går det att ses då i mindre grupp och bara utomhus?
Ett ämne som vi kommer att ta upp på Höstexkursionen 2021 är säkert hur pandemin slagit mot skogsvården. Förhoppningsvis har skogsvårdspersonal långt innan dess klassats som samhällsviktiga och kan röra sig fritt in i Sverige. 

Men skogsvården hotas av coronan på fler sätt än arbetskrafts­brist: Genom tiderna har det varit tydligt hur skogsvården mattas av vid lågkonjunkturer. Ett klassiskt exempel är lågkonjunkturen på 1930-talet där inte minst skogsindustrin i Norrland drabbades hårt av exportsvårigheter. Det ledde till ett närmast skogsvårdslöst skogsbruk. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons