Bengt Ek: Vad gör coronan med skogsvården?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Deltagare har samlats under Höstexkursionen
I höst blir det ingen trängsel på hygget, som på bilden från 2018 när Höstexkursionen hölls i trakterna av Malå och Lycksele i Västerbotten. Årets upplaga som skulle hållas i Gävle-trakten flyttas i stället fram till 2021.
Årets Höstexkursion får vänta till nästa år, på vad som förhoppningsvis är andra sidan coronapandemin. Kommer krisen att göra oss och skogsbruket smartare?

Coronaviruset gjorde något som tidigare bara ett världskrig lyckats med: Att stoppa Föreningen Skogens Höstexkursion. Eller snarare skjuta upp exkursionen. 

Annons
Annons

Planeringen tillsammans med Billerud Korsnäs och Bergvik Skog Öst är redan i full gång. Men vi får vänta ett år. Just nu planerar vi för andra lösningar i höst. Går det att ses då i mindre grupp och bara utomhus?
Ett ämne som vi kommer att ta upp på Höstexkursionen 2021 är säkert hur pandemin slagit mot skogsvården. Förhoppningsvis har skogsvårdspersonal långt innan dess klassats som samhällsviktiga och kan röra sig fritt in i Sverige. 

Men skogsvården hotas av coronan på fler sätt än arbetskrafts­brist: Genom tiderna har det varit tydligt hur skogsvården mattas av vid lågkonjunkturer. Ett klassiskt exempel är lågkonjunkturen på 1930-talet där inte minst skogsindustrin i Norrland drabbades hårt av exportsvårigheter. Det ledde till ett närmast skogsvårdslöst skogsbruk. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons