Bengt Ek: Vad gör coronan med skogsvården?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Deltagare har samlats under Höstexkursionen
I höst blir det ingen trängsel på hygget, som på bilden från 2018 när Höstexkursionen hölls i trakterna av Malå och Lycksele i Västerbotten. Årets upplaga som skulle hållas i Gävle-trakten flyttas i stället fram till 2021.
Årets Höstexkursion får vänta till nästa år, på vad som förhoppningsvis är andra sidan coronapandemin. Kommer krisen att göra oss och skogsbruket smartare?

Coronaviruset gjorde något som tidigare bara ett världskrig lyckats med: Att stoppa Föreningen Skogens Höstexkursion. Eller snarare skjuta upp exkursionen. 

Annons
Annons

Planeringen tillsammans med Billerud Korsnäs och Bergvik Skog Öst är redan i full gång. Men vi får vänta ett år. Just nu planerar vi för andra lösningar i höst. Går det att ses då i mindre grupp och bara utomhus?
Ett ämne som vi kommer att ta upp på Höstexkursionen 2021 är säkert hur pandemin slagit mot skogsvården. Förhoppningsvis har skogsvårdspersonal långt innan dess klassats som samhällsviktiga och kan röra sig fritt in i Sverige. 

Men skogsvården hotas av coronan på fler sätt än arbetskrafts­brist: Genom tiderna har det varit tydligt hur skogsvården mattas av vid lågkonjunkturer. Ett klassiskt exempel är lågkonjunkturen på 1930-talet där inte minst skogsindustrin i Norrland drabbades hårt av exportsvårigheter. Det ledde till ett närmast skogsvårdslöst skogsbruk. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons