Bengt Ek: Nu boomar skogs­intresset

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Ofta hör vi om friktionen mellan stad och land. Den här gången är det smittan som gör att storstädernas folk sitter ute­stängda från landsbygden. Krockarna visar på så många sätt att städer och landsbygd hänger ihop. 

Därför känns det så kul med vår förenings arbete med Skogen i Skolan. Inomhusbarn får lära mer om skogen.
Läraren och regionsamordnaren Ewa Marie Zetterkvist ­märker coronatidens ökade skogsintresse i Norrbotten, läs här. Och på kansliet ser vi en femtioprocentig ökning av besöken på Skogen i Skolans webb. Där finns hundratals förslag på hur en klass kan lära sig saker utomhus, bättre än inne.

Annons
Annons

Det blir allt viktigare att barn får upptäcka skogens många möjligheter. Runt om i landet jobbar därför SiS:are med att hjälpa lärare att flytta en del av lektionerna utomhus. Att blanda ut de urbana idealen. Uppnå skolans kunskapsmål med skogen som lärosal. Visa att skogen behöver vårdas. Och användas klokt i ett hållbart samhälle.

Bengt Ek, generalsekreterareBengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen.  ​​Föreningen Skogens medlemmar brinner för det här uppdraget. En del har gett sin närmaste skola en skolskog att vara i. Tänk om alla medlemmar med en skog nära skolan bjöd in sina barns eller barnbarns klass och startade en skolskog. Vilket bidrag till lärandet, folkhälsan och förståelsen för skogen! Vilken chans för barnen att upptäcka att man kan sikta på ett liv i en modern och hållbar skogsnäring! 
För handen på hjärtat: Visst undrar vi ofta varför de har så konstiga drömjobb?

SKOGEN 4-2020

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Annons
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Inget skadestånd för ek utan skönhetsvärde

  Markägare på Gotland kräver 50 000 kronor i skadestånd för att Skogsstyrelsen av misstag fällde en ek. Men tingsrätten säger nej och hävdar att trädet saknade skönhetsvärde.
 • Annons