Bengt Ek: Nu boomar skogs­intresset

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Ofta hör vi om friktionen mellan stad och land. Den här gången är det smittan som gör att storstädernas folk sitter ute­stängda från landsbygden. Krockarna visar på så många sätt att städer och landsbygd hänger ihop. 

Därför känns det så kul med vår förenings arbete med Skogen i Skolan. Inomhusbarn får lära mer om skogen.
Läraren och regionsamordnaren Ewa Marie Zetterkvist ­märker coronatidens ökade skogsintresse i Norrbotten, läs här. Och på kansliet ser vi en femtioprocentig ökning av besöken på Skogen i Skolans webb. Där finns hundratals förslag på hur en klass kan lära sig saker utomhus, bättre än inne.

Annons
Annons

Det blir allt viktigare att barn får upptäcka skogens många möjligheter. Runt om i landet jobbar därför SiS:are med att hjälpa lärare att flytta en del av lektionerna utomhus. Att blanda ut de urbana idealen. Uppnå skolans kunskapsmål med skogen som lärosal. Visa att skogen behöver vårdas. Och användas klokt i ett hållbart samhälle.

Bengt Ek, generalsekreterareBengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen.  ​​Föreningen Skogens medlemmar brinner för det här uppdraget. En del har gett sin närmaste skola en skolskog att vara i. Tänk om alla medlemmar med en skog nära skolan bjöd in sina barns eller barnbarns klass och startade en skolskog. Vilket bidrag till lärandet, folkhälsan och förståelsen för skogen! Vilken chans för barnen att upptäcka att man kan sikta på ett liv i en modern och hållbar skogsnäring! 
För handen på hjärtat: Visst undrar vi ofta varför de har så konstiga drömjobb?

SKOGEN 4-2020

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons