Bengt Ek: Nu boomar skogs­intresset

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Ofta hör vi om friktionen mellan stad och land. Den här gången är det smittan som gör att storstädernas folk sitter ute­stängda från landsbygden. Krockarna visar på så många sätt att städer och landsbygd hänger ihop. 

Därför känns det så kul med vår förenings arbete med Skogen i Skolan. Inomhusbarn får lära mer om skogen.
Läraren och regionsamordnaren Ewa Marie Zetterkvist ­märker coronatidens ökade skogsintresse i Norrbotten, läs här. Och på kansliet ser vi en femtioprocentig ökning av besöken på Skogen i Skolans webb. Där finns hundratals förslag på hur en klass kan lära sig saker utomhus, bättre än inne.

Annons
Annons

Det blir allt viktigare att barn får upptäcka skogens många möjligheter. Runt om i landet jobbar därför SiS:are med att hjälpa lärare att flytta en del av lektionerna utomhus. Att blanda ut de urbana idealen. Uppnå skolans kunskapsmål med skogen som lärosal. Visa att skogen behöver vårdas. Och användas klokt i ett hållbart samhälle.

Bengt Ek, generalsekreterareBengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen.  ​​Föreningen Skogens medlemmar brinner för det här uppdraget. En del har gett sin närmaste skola en skolskog att vara i. Tänk om alla medlemmar med en skog nära skolan bjöd in sina barns eller barnbarns klass och startade en skolskog. Vilket bidrag till lärandet, folkhälsan och förståelsen för skogen! Vilken chans för barnen att upptäcka att man kan sikta på ett liv i en modern och hållbar skogsnäring! 
För handen på hjärtat: Visst undrar vi ofta varför de har så konstiga drömjobb?

SKOGEN 4-2020

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons