Belönas för uppsving för trähusbyggande

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Pristagaren Gerhard Schickhofer. Foto: Helmut Lunghammer.
Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.

Professor Gerhard Schickhofer, vid Tekniska universitetet i Graz i Österrike, har lagt den vetenskapliga och tekniska grunden för utvecklingen av korslimmat massivträ, så kallat CLT. Därför belönas han med priset på två miljoner kronor, skriver Marcus Wallenberg Foundation i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

I merparten av de höga trähus som byggs i världen används moduler av just CLT. Materialet beskrivs som miljö- och klimatvänligt. Råvaran trä är förnybar och den färdiga byggnaden lagrar koldioxid under hela sin livslängd.

– Gerhard Schickhofers forskning och engagemang har spelat en avgörande roll för att sprida kunskapen om hur man uppför massiva och höga byggnader i CLT. Han har varit banbrytande som förmedlare av materialets teknologiska möjligheter till arkitekter och samhällsplanerare, säger professor Johanna Buchert, som är ordförande i prisnämnden.

Nämnden skriver i sin motivering att Gerhard Schickhofer och hans forskargrupp har varit drivande i utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för att tillverka korslimmat trä till byggnader i flera våningar. Han har lämnat betydande vetenskapliga och teknologiska bidrag till utvecklingen av korslimmat trä som byggnadsmaterial. Gerhard Schickhofer har också lyckats omsätta sin forskning till praktiska tillämpningar. Han har tagit fram användarvänliga programvaror och handböcker, som har haft stor betydelse för branschen.

Kung Carl XVI Gustaf kommer att dela ut Marcus Wallenbergpriset 2019 till Gerhard Schickhofer under en ceremoni i Stockholm i oktober i år.

FAKTA CLT:  Cross laminated timber (eller korslimmat trä på svenska) består av flera lager av massivt trä som limmas ihop korsvis i längder på upp till 20 meter och fyra meters bredd. Tjockleken kan varieras efter behov. Gran, tall och lärk samt björk, ask och bok kan numera användas i tillverkningen. Materialet är starkt och förhållandevis lätt. CLT-skivor kan användas till både inner- och ytterväggar samt innertak, yttertak och golv. Det kan också formas för att skapa effektfulla designlösningar. Byggnader i CLT kännetecknas av korta byggtider och hög hållfasthet. De är motståndskraftiga mot brand och jordbävningar.

Publicerad:
 • Få får dispens för stormfällda träd

  Få skogsägare i Stockholms län får dispens från kravet om att stormfällda träd ska forslas bort före 1 juli. Svårigheter att ordna transporter är inte skäl nog, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Annons