”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Betesskador av älg. Foto: Sveaskog.
Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.

Bakgrunden till Sveaskogs ansökan är att avskjutningsmålen under ordinarie jakttid inte uppnås. Det leder till omfattande och återkommande betesskador av älg vintertid.

Annons
Annons

”Det innebär att stora koncentrationer av vandringsälg samlas under vintertid på vissa specifika områden med ungskog. Dessa ungskogsområden drabbas då av stora betesskador med resultat att skogar som efter 20 års skogsskötsel borde utgöras av fem till sex meter höga träd, istället består av kraftigt nedbetade träd som knappt syns ovanför snötäcket”, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande.

Skyddsavskjutning genomförs för att förebygga skador på egendom som har orsakats av vilda djur. Det är länsstyrelsen i det aktuella länet som ger tillstånd för skyddsavskjutning.

Sveaskog anser att  Länsstyrelsen i Västerbotten "visar en bristande förståelse som är beklaglig". Bolaget kommer att överklaga beslutet till Naturvårdsverket.

En komplikation av betesskadorna är att de äventyrar återbeskogning som är ett lagkrav. Det gör att markägaren riskerar böter vid betesskador i föryngringar.

”Det vi upplever som positivt är att vi har de privata markägarna i ryggen, vi har dessa dagar fått många samtal från markägare som uppskattar att betesskadeproblematiken lyfts fram", skriver Sveaskog.

.

 

 

Publicerad:
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons