"Bedrövligt att mörka konflikt vid klimatskog i Uganda"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Svenskfinansierad tallskog i Uganda skulle ge klimatfördelar. Men planteringen driver människor på flykt. Nu måste Energimyndigheten och ytterst regeringen ta sitt fulla ansvar för att på riktigt visa att Sverige menar allvar med sitt klimatarbete. Det säger Henrik Brundin, biolog och senior advisor, Vi-skogen, i Svenska Dagbladet.

Tallskogsplanteringen i Kachung i Uganda ska sänka utsläppen av växthusgaser – sänkningar som Sverige sedan kan tillgodoräkna sig. Men tallen är planterad på mark där bybor sedan länge haft sin jordbruksmark.

Annons
Annons

Den som protesterar mot planteringen, eller försöker närma sig den, riskerar att fängslas. 6 000 boende i området drabbas. Detta visade TV4:s Kalla Fakta i veckan. 

Projektet är fel på så många sätt. Bland annat har bönderna i området varit helt utestängda redan från början.

Om Energimyndigheten trots allt har vetat om konflikten, vilket ett maskat dokument tyder på, och ändå fortsatt arbetet är det ”bedrövligt”, enligt Henrik Brundin.
 

Läs mer:

http://www.svd.se/vi-skogen-om-svenska-projektet-bedrovligt

Opinion
Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons