"Bedrövligt att mörka konflikt vid klimatskog i Uganda"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Svenskfinansierad tallskog i Uganda skulle ge klimatfördelar. Men planteringen driver människor på flykt. Nu måste Energimyndigheten och ytterst regeringen ta sitt fulla ansvar för att på riktigt visa att Sverige menar allvar med sitt klimatarbete. Det säger Henrik Brundin, biolog och senior advisor, Vi-skogen, i Svenska Dagbladet.

Tallskogsplanteringen i Kachung i Uganda ska sänka utsläppen av växthusgaser – sänkningar som Sverige sedan kan tillgodoräkna sig. Men tallen är planterad på mark där bybor sedan länge haft sin jordbruksmark.

Annons
Annons

Den som protesterar mot planteringen, eller försöker närma sig den, riskerar att fängslas. 6 000 boende i området drabbas. Detta visade TV4:s Kalla Fakta i veckan. 

Projektet är fel på så många sätt. Bland annat har bönderna i området varit helt utestängda redan från början.

Om Energimyndigheten trots allt har vetat om konflikten, vilket ett maskat dokument tyder på, och ändå fortsatt arbetet är det ”bedrövligt”, enligt Henrik Brundin.
 

Läs mer:

http://www.svd.se/vi-skogen-om-svenska-projektet-bedrovligt

Opinion
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons