"Bedrövligt att mörka konflikt vid klimatskog i Uganda"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Svenskfinansierad tallskog i Uganda skulle ge klimatfördelar. Men planteringen driver människor på flykt. Nu måste Energimyndigheten och ytterst regeringen ta sitt fulla ansvar för att på riktigt visa att Sverige menar allvar med sitt klimatarbete. Det säger Henrik Brundin, biolog och senior advisor, Vi-skogen, i Svenska Dagbladet.

Tallskogsplanteringen i Kachung i Uganda ska sänka utsläppen av växthusgaser – sänkningar som Sverige sedan kan tillgodoräkna sig. Men tallen är planterad på mark där bybor sedan länge haft sin jordbruksmark.

Annons
Annons

Den som protesterar mot planteringen, eller försöker närma sig den, riskerar att fängslas. 6 000 boende i området drabbas. Detta visade TV4:s Kalla Fakta i veckan. 

Projektet är fel på så många sätt. Bland annat har bönderna i området varit helt utestängda redan från början.

Om Energimyndigheten trots allt har vetat om konflikten, vilket ett maskat dokument tyder på, och ändå fortsatt arbetet är det ”bedrövligt”, enligt Henrik Brundin.
 

Läs mer:

http://www.svd.se/vi-skogen-om-svenska-projektet-bedrovligt

Opinion
Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons