Beauty efter Besten

25 september 2012 Namnet på drivaren var givet, Beauty. En av konstruktörerna, Christer Lennartssson, har tidigare varit med om att ta fram den förar- lösa maskinen Besten.

Beauty efter Besten

Försök att kombinera en skördare och en skotare i en och samma maskin har gjorts förr, Valmet har gjort det och även finska Pika. Men en kombinationsmaskin riskerar att bli just en kompromiss och inte bli riktigt bra på något. Nu är något nytt på gång.
–Tankar och idéer om den här drivaren har funnits i huvudet ganska så länge, säger Christer Lennartsson, innovatör och uppfinnare. Främst för att jag tror skogsbrukets nästa utmaning blir direktlastning för att spara på bränslet och miljön.
–Det största problemet med de tidigare varianterna av drivare var aggregatet. Det skulle vara ett fullgott skördaraggregat i skogen och sedan också fungera som en bra grip för att kunna lossa virket vid avlägget.

Christer och Andreas försökte göra ett drivaraggregat som var bra på båda sakerna, men det höll inte. Istället kom de fram till att ha ett snabbfäste som medger byte mellan aggregat och grip på bara några sekunder. Den senaste versionen av snabbfästet blev färdigt för några månader sedan, och det fungerar så pass bra att det nog är den slutgiltiga versionen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/12

Du som är medlem kan läsa hela artikeln och resten av tidningen på medlemssidorna.

Text och foto: Thomas Adolfsén

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb