En farhåga har varit att bäverrevir skulle kunna förvärra den kvicksilverproblematik som finns i många sjöar.
Detta beror på att bävrarnas fördämningar lägger mark under vatten, och att syrefria förhållanden främjar omvandlingen av oorganiskt kvicksilver till giftigt så kallat metylkvicksilver.
Ett forskarlag vid SLU har under tre år mätt halterna av metylkvicksilver i tolv bäversystem i tre regioner i Sverige. Resultaten bekräftar att bäverdammar kan leda till ökade halter av metylkvicksilver i ytvatten. Det mest intressanta är dock att det enbart verkar ske i helt nya bäversystem, där bävern aldrig har funnits i modern tid. I återkoloniserade bäversystem syntes däremot inga tecken på ökad metylering av kvicksilver.
– Vår slutsats är att kvicksilverproblemet i bäversystem enbart kommer vara aktuellt under en övergångsperiod, säger Frauke Ecke från SLU, som har lett studien, i ett pressmeddelande.
När bävrarna så småningom återkoloniserar ett system som har varit övergivet under en period kommer det inte att ske en ökad metylering.
Fotnot: Bävern har återkommit till de svenska skogarna efter att tillfälligt varit utrotad från 1870 och cirka 50 år framåt.