Bättre skotarkran ger bättre förarmiljö

24 oktober 2017 Semi-automatiseringsfunktioner på skotarkranar förbättrar operatörens prestanda, medan vibrationsreduktion kan öka förarens komfort. Det visar Szabolcs Fodor i sin avhandling som han försvarar vid Umeå universitet den 27 oktober.

Bättre skotarkran ger bättre förarmiljö

Att manuellt styra en skotarkran är en psykiskt krävande och påverkar ofta förarens effektivitet. Szabolcs Fodor visar att det finns metoder att underlätta för föraren och skapa en bättre arbetsmiljö.

Den första delen av avhandlingen handlar om semi-automatiseringsfunktioner, vilket innebär att kranen utför automatiska rörelser som initierats av operatören. Under tiden som kranen utför sina rörelser kan operatören vila eller fokusera på andra aspekter av kranhanteringen.

– Fördelen med de metoder och tekniker som jag har utvecklat består av deras enkelhet och praktiska egenskaper, men också att de enkelt är tillämpbara på riktiga skogsmaskiner, säger Szabolcs Fodor, i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

I den andra delen av avhandlingen har Szabolcs Fodor studerat effekterna av vibrationer som skapas av att lyfta och sänka kranen vertikalt. Vibrationerna försämrar arbetsmiljön i förarhytten och medför dessutom slitage på maskinens huvudlyftcylindern. Men forskaren har hittat sätt att minska även dessa.

Szabolcs Fodor kommer från Transsylvanien, Rumänien. Han har en ingenjörsexamen i automation och tillämpad elektronik från Sapientia, Hungarian University of Transylvania och en kandidatexamen i datavetenskap från Petru Maior University.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb