”Bättre brandberedskap i sommar”

21 mars 2019 Till sommaren blir det bättre beredskap för brandbekämpning. Helikoptrar ska kunna vara i luften inom 90 minuter, lovar myndigheten MSB.

”Bättre brandberedskap i sommar”

Förbättringen beror på nya krav i en nyss genomförd upphandling.  Bland annat ska minst tio helikoptrar kunna ställas till förfogande, enligt MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Bolaget som vann upphandlingen heter Heliair Sweden. 

Planen är att  teckna avtal efter att den så kallade överprövningstiden löper ut den 25 mars.

– Det här gör att får vi en avsevärt mycket bättre beredskap och helt nya möjligheter att bekämpa skogsbränder redan till sommaren, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB, i ett pressmeddelande.

Helikoptrarna ska kunna erbjudas av MSB till regioner och kommunal räddningstjänst, när lokala resurser inte räcker till eller är uttömda.

Under skogsbrandssäsongen kommer helikoptrarna att placeras på de platser i landet där brandrisken är som högst. Det var ett arbetssätt som fungerade bra under skogbränderna 2018, enligt MSB.

– Tanken är att vi placerar helikoptrarna utifrån tre parametrar: antal helikoptrar, stationeringsort och inställelsetid, det vill säga den tid det tar från det att larmet kommer in tills helikoptern är i luften, säger Björn Johansson

I grundberedskap ska helikoptrarna kunna ställas till MSB:s förfogande inom 12 timmar. Vid högsta beredskapsläge ska de kunna vara i luften på 90 minuter.

MSB vill också ställa helikoptrarna till förfogande för EU:s resurspool som är under uppbyggnad.

Utöver helikoptrar vill MSB att det ska finnas vattenskopande flygplan tillgängliga från år 2020.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb