De finländska skogsägarna får genomgående bättre betalt för sin råvara än de svenska, ibland upp till 160 kronor mer per fub för tall eller gran.
Det visar de beräkningar som SKOGEN har gjort. Minst skillnad på tall är det mellan Billerud Korsnäs och Finland och på gran är skillnaden minst för Holmen Västernorrland. Störst är skillnaden för Stora Enso tall och gran; drygt 160 kronor per fub.
Johan J Möller på Skogforsk arbetar mycket med analys av prislistor med det av Skogforsk utvecklade datorprogrammet Aptan. Det program som också tidningen SKOGEN använder sig av för att utifrån köparnas prislistor få fram de jämförprislistor som vi publicerar månatligen.
–Jag är förvånad över de stora skillnaderna i timmerpris mellan Sverige och Finland. Vad orsakerna beror på går inte helt att få fram. En stor del är nog att premier, efterlikvider och till exempel certifieringsbonusar tillkommer på de svenska priserna, säger Johan J Möller.
En annan skillnad kan vara kravet på timmerkvalitet, vilket påverkar hur stor timmerandel man får ut. I Finland påverkar timmerandelen priset kraftigt medan det för det svenska prissystemet har mindre betydelse då klentimmer och massaved har priser i närheten av varandra. Att man använder olika enheter gör till viss del jämförelsen svår.
I vilket fall som helst så är det bra att jämförelsen görs menar Johan J Möller.
–Man kan också hoppas på att en jämförelse som den som SKOGEN gör, kan leda till att man harmoniserar definitionen på vad en kubikmeter ved är.
Han tycker att Finland har ett bättre mått med mätning fast på bark (m3fpb).
Johan J Möller menar också att resultaten som visar på de avsevärt högre priserna i Finland kan tyda på att påslagen/bonusar ovanpå listpriserna är vanliga i Sverige, annars skulle ju finländarna köpa sitt timmer i Sverige, menar han.
Ytterligare en faktor är att finländarna har en hårdare bedömning på vrak, alltså en större vrakandel. Det ger de finländska skogsägarna mindre för hela posten även om kubikmeterpriset är högre.
Ett tecken som talar för att påslag ovanpå prislistan i Sverige är vanliga är listpriset hos Billerud Korsnäs i Norrbotten. Efter att Holmen och SCA i området har sänkt sina priser betalar Billerud Korsnäs bäst enligt prislistan. Bolaget hävdar entydigt att dess listpris motsvarar marknadspriset, även om undantag existerar. Det skulle tala för att andra köpare kompenserar med bonusar.
I Norrbotten finns en viss konkurrens genom köpare från Finland. Gränstransporter med lastbil körs med billigare råvara österut. Söderut i Sverige finns idag knappast någon export till Finland. Sjötransporterna ligger på mellan 70 och 100 kronor per fub. Ovanpå det tillkommer terminalhanteringar, omlastningar och sluttransport till sågverk. Detta sammantaget gör att svensk råvara inte är särskilt intressant för Finlands industri, även om priserna är lägre.
Den svenska kronan har den senaste tiden pendlat kring spannet 8,50-8,60 mot euron. Det betyder att idag, i skrivande stund när kronans kurs ligger nere på 8,48 mot euron, så slår det igenom på timmerpriset med 6 till 7 kronor per fub i jämförelse med när den ligger kring övre delen av spannet på 8,62. Fortsätter den svenska kronan att stärkas samtidigt som de finländska timmerpriserna sjunker, försvinner motivationen helt för att exportera råvara till Finland.
Text: Lars Åkerman
SKOGEN 2/2013