KULTURARV.

”Bästa konstutställningen – skogen”

21 september 2018 Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.

”Bästa konstutställningen – skogen”

Två eldsjälar på Skogsmuseet i Lycksele hör till de välförtjänta skogsprofiler som tidigare i år belönades med Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Priset kom lägligt.
– Det var ärligt talat bra tajming. Vi hade jobbat väldigt mycket och kände oss slitna. Det var roligt att få en sådan uppmuntran, säger Iréne ­Gustafson som är museets ­produktionsledare. 

Hon och museets vd – tillika ­Irénes sambo Björn Åström – står enligt juryn för ”en helhetssyn på skogen som för­tjänar att spridas på många håll i skogssektorn”. 

Så här beskriver Iréne Gustafson museet:
– I två stora byggnader beskriver vi skogsarbetets historia och samernas användning av skog. Man kan öva sina förarfärdigheter i en körstation eller titta på filmer i en Skogsbio. En tillfällig utställning tar upp olika aspekter på utsikter. Vi driver och deltar i flera projekt, som bland annat handlar om turism i brukad skog, och så tar vi hand om föremål, filmer och fotografier.

På fritiden tycker Iréne om att resa och ha stugsemester i en liten Vilhelmina-by eller på en ö utanför Nordmaling. Och så tycker hon om att gå i skogen.
– Jag är konst- och arki­tektur­intresserad men går numera nästan lika gärna i skogen som på konstmuseer. Det händer mycket mellan stammarna, även i en planterad Contorta­skog.

UR MOTIVERINGEN
Så här skriver Föreninge Skogens jury bland annat: ”På skogsmuseet knyter de ihop skogsbruket med omvärlden. De knyter ihop skogsbruket med landskap och utsikter, med samisk kultur och renskötsel, kulturarv och näringsliv. De knyter också ihop dåtid med nutid, taktil verklighet med digitala medier, hyggen med turism, vardagsliv med forskning, Lycksele med världen.”

SKOGEN 8/2108

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb