”Bästa konstutställningen – skogen”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsmuseets personal
Skogsmuseets personal samlad. Iréne Gustafson lyfter stock och Björn Åström tar ett spadtag. Foto: Urban Malmbom
KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.

Två eldsjälar på Skogsmuseet i Lycksele hör till de välförtjänta skogsprofiler som tidigare i år belönades med Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Priset kom lägligt.
– Det var ärligt talat bra tajming. Vi hade jobbat väldigt mycket och kände oss slitna. Det var roligt att få en sådan uppmuntran, säger Iréne ­Gustafson som är museets ­produktionsledare. 

Annons
Annons

Hon och museets vd – tillika ­Irénes sambo Björn Åström – står enligt juryn för ”en helhetssyn på skogen som för­tjänar att spridas på många håll i skogssektorn”. 

Så här beskriver Iréne Gustafson museet:
– I två stora byggnader beskriver vi skogsarbetets historia och samernas användning av skog. Man kan öva sina förarfärdigheter i en körstation eller titta på filmer i en Skogsbio. En tillfällig utställning tar upp olika aspekter på utsikter. Vi driver och deltar i flera projekt, som bland annat handlar om turism i brukad skog, och så tar vi hand om föremål, filmer och fotografier.

På fritiden tycker Iréne om att resa och ha stugsemester i en liten Vilhelmina-by eller på en ö utanför Nordmaling. Och så tycker hon om att gå i skogen.
– Jag är konst- och arki­tektur­intresserad men går numera nästan lika gärna i skogen som på konstmuseer. Det händer mycket mellan stammarna, även i en planterad Contorta­skog.

UR MOTIVERINGEN
Så här skriver Föreninge Skogens jury bland annat: ”På skogsmuseet knyter de ihop skogsbruket med omvärlden. De knyter ihop skogsbruket med landskap och utsikter, med samisk kultur och renskötsel, kulturarv och näringsliv. De knyter också ihop dåtid med nutid, taktil verklighet med digitala medier, hyggen med turism, vardagsliv med forskning, Lycksele med världen.”

SKOGEN 8/2108

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons