”Bästa konstutställningen – skogen”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsmuseets personal
Skogsmuseets personal samlad. Iréne Gustafson lyfter stock och Björn Åström tar ett spadtag. Foto: Urban Malmbom
KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.

Två eldsjälar på Skogsmuseet i Lycksele hör till de välförtjänta skogsprofiler som tidigare i år belönades med Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Priset kom lägligt.
– Det var ärligt talat bra tajming. Vi hade jobbat väldigt mycket och kände oss slitna. Det var roligt att få en sådan uppmuntran, säger Iréne ­Gustafson som är museets ­produktionsledare. 

Annons
Annons

Hon och museets vd – tillika ­Irénes sambo Björn Åström – står enligt juryn för ”en helhetssyn på skogen som för­tjänar att spridas på många håll i skogssektorn”. 

Så här beskriver Iréne Gustafson museet:
– I två stora byggnader beskriver vi skogsarbetets historia och samernas användning av skog. Man kan öva sina förarfärdigheter i en körstation eller titta på filmer i en Skogsbio. En tillfällig utställning tar upp olika aspekter på utsikter. Vi driver och deltar i flera projekt, som bland annat handlar om turism i brukad skog, och så tar vi hand om föremål, filmer och fotografier.

På fritiden tycker Iréne om att resa och ha stugsemester i en liten Vilhelmina-by eller på en ö utanför Nordmaling. Och så tycker hon om att gå i skogen.
– Jag är konst- och arki­tektur­intresserad men går numera nästan lika gärna i skogen som på konstmuseer. Det händer mycket mellan stammarna, även i en planterad Contorta­skog.

UR MOTIVERINGEN
Så här skriver Föreninge Skogens jury bland annat: ”På skogsmuseet knyter de ihop skogsbruket med omvärlden. De knyter ihop skogsbruket med landskap och utsikter, med samisk kultur och renskötsel, kulturarv och näringsliv. De knyter också ihop dåtid med nutid, taktil verklighet med digitala medier, hyggen med turism, vardagsliv med forskning, Lycksele med världen.”

SKOGEN 8/2108

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons