”Bästa konstutställningen – skogen”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsmuseets personal
Skogsmuseets personal samlad. Iréne Gustafson lyfter stock och Björn Åström tar ett spadtag. Foto: Urban Malmbom
KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.

Två eldsjälar på Skogsmuseet i Lycksele hör till de välförtjänta skogsprofiler som tidigare i år belönades med Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten. Priset kom lägligt.
– Det var ärligt talat bra tajming. Vi hade jobbat väldigt mycket och kände oss slitna. Det var roligt att få en sådan uppmuntran, säger Iréne ­Gustafson som är museets ­produktionsledare. 

Annons
Annons

Hon och museets vd – tillika ­Irénes sambo Björn Åström – står enligt juryn för ”en helhetssyn på skogen som för­tjänar att spridas på många håll i skogssektorn”. 

Så här beskriver Iréne Gustafson museet:
– I två stora byggnader beskriver vi skogsarbetets historia och samernas användning av skog. Man kan öva sina förarfärdigheter i en körstation eller titta på filmer i en Skogsbio. En tillfällig utställning tar upp olika aspekter på utsikter. Vi driver och deltar i flera projekt, som bland annat handlar om turism i brukad skog, och så tar vi hand om föremål, filmer och fotografier.

På fritiden tycker Iréne om att resa och ha stugsemester i en liten Vilhelmina-by eller på en ö utanför Nordmaling. Och så tycker hon om att gå i skogen.
– Jag är konst- och arki­tektur­intresserad men går numera nästan lika gärna i skogen som på konstmuseer. Det händer mycket mellan stammarna, även i en planterad Contorta­skog.

UR MOTIVERINGEN
Så här skriver Föreninge Skogens jury bland annat: ”På skogsmuseet knyter de ihop skogsbruket med omvärlden. De knyter ihop skogsbruket med landskap och utsikter, med samisk kultur och renskötsel, kulturarv och näringsliv. De knyter också ihop dåtid med nutid, taktil verklighet med digitala medier, hyggen med turism, vardagsliv med forskning, Lycksele med världen.”

SKOGEN 8/2108

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Snart syns skogsbruket i storstäderna

  Med humor och sportreferenser vill kampanjen Skogslandslaget nå ut med kunskap om familjeskogsbruket till storstadsbor.
 • Annons
 • Forskare utvecklar fjärrstyrd markberedare

  En fjärrstyrd markberedare ska utvecklas av Skogforsk. Det finns flera anledningar till att man valt just en markberedningsmaskin.
 • Plockhuggare får skogspris

  Skogsägare Jan Bertilsson ställde om till hyggesfritt och anordnar kurser i ämnet. För det får han Naturskyddsföreningens skogspris.
 • Annons
 • Frivilligt avsatt areal oförändrad

  Arealen frivilligt avsatt skogsmark, cirka 1,3 miljoner hektar, var oförändrad 2021 jämfört med året innan.
 • Smittat frö kan förklara diplodia

  Skadliga svampar kan åka snålskjuts på frön och leva latent i värdväxter länge innan skador uppstår. Det kan vara förklaringen till utbrotten av tallsvampen diplodia på senare år, tror forskare vid SLU. Kunskapen ger hopp om metoder som kan stoppa skadegörare tidigt.
 • Annons