Barkborreskador i Värmland får fler att avverka

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
I Värmland ökade arealen avverkningsanmäld skog med 35 procent  i juli jämfört med samma månad i fjol.
Det är den högsta nivån på tio år och 38 procent högre än genomsnittet för perioden 2007 – 2020. Anledningen är granbarkborreskador, enligt Skogsstyrelsen.
 
Även Västmanlands län tros vara drabbat. Där hade man den största anmälda arealen på fem år i juli, vilket är mycket högre (39 procent) än snittet för juli under de senaste fjorton åren. Gävleborgs län uppvisar också den högsta nivån  (26 procent) för fjortonårsperioden.
 
Den totala anmälda arealen i juli uppgick till 19 448 hektar för hela landet, vilket är tio procent lägre än anmäld areal samma månad 2019. Fram till och med juli har 135 586 hektar anmälts för avverkning vilket är sju procent mindre än under de sju första månaderna förra året.
Den anmälda avverkningsaralen minskade i tretton län i juli jämfört med samma månad 2019. Men även minskningar kan bero på granbarkborren. Förra året var avverkningsanmälningarna i Götaland anmärkningsvärt stora på grund av barkborren. Jämfört med då minskade avverkningsanmälningarna i Götaland med 21 procent i år.
 
 
 
 
Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons