Barkborreskador i Värmland får fler att avverka

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
I Värmland ökade arealen avverkningsanmäld skog med 35 procent  i juli jämfört med samma månad i fjol.
Det är den högsta nivån på tio år och 38 procent högre än genomsnittet för perioden 2007 – 2020. Anledningen är granbarkborreskador, enligt Skogsstyrelsen.
 
Även Västmanlands län tros vara drabbat. Där hade man den största anmälda arealen på fem år i juli, vilket är mycket högre (39 procent) än snittet för juli under de senaste fjorton åren. Gävleborgs län uppvisar också den högsta nivån  (26 procent) för fjortonårsperioden.
 
Den totala anmälda arealen i juli uppgick till 19 448 hektar för hela landet, vilket är tio procent lägre än anmäld areal samma månad 2019. Fram till och med juli har 135 586 hektar anmälts för avverkning vilket är sju procent mindre än under de sju första månaderna förra året.
Den anmälda avverkningsaralen minskade i tretton län i juli jämfört med samma månad 2019. Men även minskningar kan bero på granbarkborren. Förra året var avverkningsanmälningarna i Götaland anmärkningsvärt stora på grund av barkborren. Jämfört med då minskade avverkningsanmälningarna i Götaland med 21 procent i år.
 
 
 
 
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons