Barkborreskador i Värmland får fler att avverka

19 augusti 2020 I Värmland ökade arealen avverkningsanmäld skog med 35 procent  i juli jämfört med samma månad i fjol.

Barkborreskador i Värmland får fler att avverka

Det är den högsta nivån på tio år och 38 procent högre än genomsnittet för perioden 2007 – 2020. Anledningen är granbarkborreskador, enligt Skogsstyrelsen.

Även Västmanlands län tros vara drabbat. Där hade man den största anmälda arealen på fem år i juli, vilket är mycket högre (39 procent) än snittet för juli under de senaste fjorton åren. Gävleborgs län uppvisar också den högsta nivån  (26 procent) för fjortonårsperioden.

Den totala anmälda arealen i juli uppgick till 19 448 hektar för hela landet, vilket är tio procent lägre än anmäld areal samma månad 2019. Fram till och med juli har 135 586 hektar anmälts för avverkning vilket är sju procent mindre än under de sju första månaderna förra året.

Den anmälda avverkningsaralen minskade i tretton län i juli jämfört med samma månad 2019. Men även minskningar kan bero på granbarkborren. Förra året var avverkningsanmälningarna i Götaland anmärkningsvärt stora på grund av barkborren. Jämfört med då minskade avverkningsanmälningarna i Götaland med 21 procent i år.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb