Barkborren svärmar igen

20 augusti 2020 En ny svärmningsvåg tycks vara i rullning. Risken är stor för ytterligare angrepp av granbarkborren i redan hårt drabbade områden.

Barkborren svärmar igen

I södra och mellersta Sverige syns tecken på att granbarkborrarna börjat svärma igen. Det visar svärmningsövervakningen som utförs av Skogsstyrelsen och skogsbruket.

”Vi hade en gynnsam väderlek för granarna under juli med mycket regn och relativt låg temperatur men under augusti har det varit varmt och torrt på många håll vilket i stället gynnar granbarkborrarna”, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Den ökade svärmningsaktiviteten tros vara en blandning av första och andra generationen granbarkborrar. Den märks nu framförallt i östra Svealand och östra Götaland exklusive Dalarna, Blekinge och Gotland. Även i södra Gävleborgs län syns en förhöjd svärmningsaktivitet. Det är områden som redan 2018 drabbades hårt av granbarkborreangrepp på grund av den varma och torra sommaren. Skadorna förvärrades året därpå. 

”Det är av största vikt att vi hjälps åt att hitta nya angrepp så tidigt som möjligt, så att de angripna granarna kan avverkas medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken. Då kan också det mesta av virkesvärdet räddas”, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

Hur stora skadorna blir efter den här sommaren är dock för tidigt att säga. En första preliminär bedömning av årets skador görs i början av september. En slutgiltig uppskattning görs efter en inventering senare i höst i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet. 

Fakta om nya angrepp: Ett vanligt tecken är rödbrunt borrmjöl under granar med grön krona. Titta också efter avfläkt bark en bit upp på stammen (senare angrepp på sommaren brukar ske högre upp i träden). De färska angreppen finns oftast, men inte alltid, nära de granar som angreps tidigare i vår och försommar. De är lättare att upptäcka eftersom de börjar skifta färg till gult. Källa: Skogsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb