Barkborren svärmar igen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Rödbrunt borrmjöl under granar med grön krona är tecken på nya angrepp. Foto: Skogsstyrelsen.
En ny svärmningsvåg tycks vara i rullning. Risken är stor för ytterligare angrepp av granbarkborren i redan hårt drabbade områden.

I södra och mellersta Sverige syns tecken på att granbarkborrarna börjat svärma igen. Det visar svärmningsövervakningen som utförs av Skogsstyrelsen och skogsbruket.

Annons
Annons

”Vi hade en gynnsam väderlek för granarna under juli med mycket regn och relativt låg temperatur men under augusti har det varit varmt och torrt på många håll vilket i stället gynnar granbarkborrarna”, säger Lennart Svensson, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Den ökade svärmningsaktiviteten tros vara en blandning av första och andra generationen granbarkborrar. Den märks nu framförallt i östra Svealand och östra Götaland exklusive Dalarna, Blekinge och Gotland. Även i södra Gävleborgs län syns en förhöjd svärmningsaktivitet. Det är områden som redan 2018 drabbades hårt av granbarkborreangrepp på grund av den varma och torra sommaren. Skadorna förvärrades året därpå. 

”Det är av största vikt att vi hjälps åt att hitta nya angrepp så tidigt som möjligt, så att de angripna granarna kan avverkas medan granbarkborrarna fortfarande finns kvar under barken. Då kan också det mesta av virkesvärdet räddas”, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

Hur stora skadorna blir efter den här sommaren är dock för tidigt att säga. En första preliminär bedömning av årets skador görs i början av september. En slutgiltig uppskattning görs efter en inventering senare i höst i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet. 

Fakta om nya angrepp: Ett vanligt tecken är rödbrunt borrmjöl under granar med grön krona. Titta också efter avfläkt bark en bit upp på stammen (senare angrepp på sommaren brukar ske högre upp i träden). De färska angreppen finns oftast, men inte alltid, nära de granar som angreps tidigare i vår och försommar. De är lättare att upptäcka eftersom de börjar skifta färg till gult. Källa: Skogsstyrelsen.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons