Holmen har nu en heltäckande bild av barkborreskadorna i deras skogar i södra och mellersta Sverige.
Årets kartläggning baseras på satellitbilder tagna under för- och sensommar. En AI-analys av bilderna visar ett trendbrott, nämligen att barkborreangreppen minskar jämfört med tidigare år.
– Vi har blivit bra på att verifiera att det som AI-verktyget identifierar som stressade och döda granar också är granbarkborreangripna träd. Framgångsfaktorn är att analysteamet har arbetat nära traktplanerare och virkesköpare som är ute i fält och som där har kunnat bidra till verifieringen. Det täta samarbetet gör att vi snabbare kan dra slutsatser och sätta in åtgärder, säger Javier Segura, projektledare på Holmen skog, i ett pressmeddelande.
Granbarkborrekartan utvecklades efter den varma sommaren 2018 som fick angreppen att öka kraftigt.
Att de nu minskar har flera orsaker, enligt Javier Segura.
– Ett mindre gynnsamt väder för granbarkborrarna under de senaste åren och skogsbranschens kraftfulla insatser kan vara en del av förklaringen till de minskande angreppen. Granbarkborrekartan har i sig också bidragit till effektivare bekämpning av skadeinsekten, främst för Holmen men också för andra skogsägare i södra och mellersta Sverige, säger han.
Den AI-teknik som används i granbarkborrekartan kan även användas för andra syften. Holmen har till exempel tränat en modell för att hitta områden som behöver gallras.
– Det öppnar för möjligheten att träna modeller för att hitta områden med andra behov, till exempel röjning, skörd och gödsling eller att upptäcka höga naturvärden i skogen. Modellerna kan i dag också hjälpa oss att kostnadseffektivt lokalisera vindfällen efter en storm, säger Javier Segura.
Fakta om granbarkborrekartan: Jämförelser av analysresultat mot verkliga skador tyder på att analysen hittar cirka 60 procent av de verkliga skadorna samtidigt som cirka 80 procent av de skador som pekats ut av modellen finns i verkligheten. Kartanalysen omfattar Småland, Östergötland, Sörmland, Närke, Västmanland, Uppland och södra Gästrikland. Källa: Holmen.