Barkborrefaran inte över

15 juli 2010

Det finns en risk att skogsägarna i södra Sverige tröttnar på att bekämpa granbarkborren. Det befarar Skogsstyrelsen som har satt i gång en inforamtionskampanj. Faran är inte över!

• Planerad information. Det mesta av informationen ska spridas genom myndighetens egna kanaler. De tjänstemän som har mycket kontakt med media har fått ”talepunkter” som de kan hålla sig till. Men i strategiska lägen ska Skogsstyrelsen också aktivt använda press, radio och tv. I början av maj gick man ut med bedömningen att 100 000 m3sk kan komma att dödas av granbarkborren i år.
Skogsstyrelsens informationsplan går noga igenom hur den egna personalen ska informeras och motiveras och i vilken ordning olika målgrupper sedan ska få information.
Skogsbruket upplever inte skadeläget som oroväckande allvarligt inför sommaren, konstaterar Skogsstyrelsen i en rapport till regeringen. Det har ju inte förekommit någon stormfälld skog under vintern och våren. Några särskilda bekämpningsinsatser planeras därför inte av skogsbruket. Företagen nöjer sig med en uppmaning till skogsägarna om uppmärksamhet i skogen samt att fort-löpande informera skogsägare om förebyggande åtgärder.

• Åtgärder.Skogsstyrelsen rekommenderar en rad åtgärder för att minska skadorna: Se över markerna fortlöpande efter färska angrepp av granbarkborre! Använd metoden Sök och plock i sommar! Avverka skadade och nydöda granar samt nya vindfällen! Och planera för avverkning i glesa eller skadade bestånd.

• Bemöta kritik. Skogsstyrelsens roll under tidigare års barkborrebekämpning fick en del hård kritik. I en informationsplan har man nu målat upp olika ”riskscenarier” för ny kritik. De går ut på att myndigheten får kritik just för att skogs-ägarna får för lite information eller att de tappar intresset för bekämpningen. Andra områden där myndigheten riskerar att få kritik är granbarkborreskador i närområden kring skyddad skog. Och att bekämpningsmedel kommer ut i ett vattendrag eller i annan känslig miljö.

• Nya hot. Skogsstyrelsen har också redovisat hot som riktar sig direkt mot skogen. En ny storm eller en torr sommar och en varm höst kan ge större skador än prognosen visar. Och en varm sensommar medför stor risk för en andra svärmning av granbarkborre. För mycket virke och grot kan dessutom bli liggande i skogen efter den 1 juli, när lagen kräver att det ska vara ute. Det finns också risk för angrepp från röd tallstekel, större märgborre och sextandad barkborre.

Text: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb