Barkborreangreppen minskar

15 september Skogsskadorna av granbarkborre fortsätter att minska. Men det finns undantag, visar Södras inventering.

Barkborreangreppen minskar
Granbarkborre gör sig redo för att svärma. Foto: Södra.

Svala och blöta somrar har bromsat granbarkborrens framfart. På Södras medlemsfastigheter minskade angreppen i somras med tio procent jämfört med i fjol.

Inventeringen i september summerar skadornas omfattning till 580 000 skogskubikmeter. Det kan jämföras med 2019 då omkring 2,5 miljoner skogskubikmeter skadades av granbarkborre som gynnats av den heta, torra sommaren 2018.

Vädret är avgörande men att skadad skog snabbt tagits om hand har bidragit till minskningen, påpekar Södra i ett pressmeddelande.

– Vi ser att skadorna från granbarkborre fortsätter att minska i stora delar av Götaland. De flesta medlemsfastigheter har inga eller mycket lite skador och inom stora delar av Södras verksamhetsområde kan vi nu ropa lite faran över. Det är glädjande för familjeskogsbrukets utveckling och underlättar den hållbara skötseln av skogarna framåt, säger Henrik Holmberg, skogsskötselchef på Södra.

Men minskningen gäller inte överallt. I exempelvis östra Götaland och Kalmar län finns områden med allvarliga skador till följd av angrepp.

– Försommaren var mycket torr i hela vårt område, och även om juli och augusti var desto svalare och blötare, har vädret medfört att ganska många familjeskogsbrukare i de här områdena är hårt drabbade även i år. För dem är det jätteviktigt att inventera sin skog och få ut angripna träd så snart som möjligt. Tidsaspekten är avgörande, för att minska spridningen och för att rädda virkesvärden måste man agera så snabbt som möjligt, säger Henrik Holmberg. 

Granbarkborrens svärmning för året är över, men angreppen utvecklas fortfarande och under hösten kommer sommarens angrepp att bli alltmer synliga. Södra gör därför en uppföljande inventering i slutet på oktober. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb