Barkborre skippar markvila – blir lättare att bekämpa

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild, skador av granbarkborre.
Ovanligt många granbarkborrar finns kvar under trädens bark istället för att gå i markvila.  Därför är det fortsatt effektivt att avverka och forsla bort angripna träd.

Den här tiden på året brukar de flesta granbarkborrar som svärmat under sommaren gå ner i marken för vintervila. Men i år visar Skogsstyrelsens stickprover i Götaland att det finns ovanligt många baggar kvar i träden – framförallt i de hårdast drabbade områdena i östra Götaland.

Annons
Annons

– Det är anmärkningsvärt att så många granbarkborrar fortfarande tycks vara kvar under barken och vi vet inte vad det beror på. Vi hittar dem både i de granar som angreps i juni och i de träd som angreps senare i juli och augusti, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det här innebär att det fortfarande är effektivt ur bekämpningssynpunkt att söka upp granar som angripits i år, avverka och forsla bort dem från skogen – den så kallade sök och plock metoden.

– Men för att avverkningen ska fungera som bekämpningsmetod måste barken följa med träden ut, annars blir barkborrarna kvar i skogen övervintrar i den avfallna barken, säger Gunnar Isacsson.

En annan bekämpningsmetod som kan vara effektiv vid mindre och olönsamma volymer är så kallad barkning, då man fräser bort barken där granbarkborrarna sitter. Men det är 

De granar som angreps 2018 och tidigare kan däremot lämnas kvar och bör endast fällas om de innebär en säkerhetsrisk. 

Hur länge det är effektivt att avverka årets angripna granar för att bekämpa granbarkborrarna är för tidigt att säga i nuläget. Men mycket tyder på att det kommer vara mer baggar kvar i träden kommande vinter, jämfört med normaltillståndet.

– Får vi en mycket varm höst kommer fler baggar flyga ut ur träden och gå ner i marken för vintervila. Men blir det kallare är det mer troligt att de blir kvar under barken i stället. Då kan det bli aktuellt att även rekommendera sök och plock under vinterhalvåret, vilket inte hör till normalläget, säger Gunnar Isacsson.

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons