Det är under sommaren, när granbarkborren svärmar, som bekämpning är bäst. Då är det effektivt att regelbundet söka upp, avverka och transportera bort angripna träd.
Att användas sig av sök- och plockmetoden när granbarkborrarna är i vintervila, normalt under november – april, har däremot mer tveksam effekt. Detta enligt Skogsstyrelsen som gjort en sammanställning av vetenskapliga studier.
”Utifrån den kunskap vi har idag kan vi inte generellt rekommendera avverkning av angripna träd som en bekämpningsmetod under vinterhalvåret. Huvudanledningen är att barken då oftast sitter väldigt löst på angripna träd och faller av vid avverkningen, vilket gör att granbarkborrarna blir kvar i skogen”, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.
På vintern befinner sig dessutom en stor andel av granbarkborrarna i marken. Forskning visar att nästan alla barkborrar i norra Sverige övervintrar i marken, medan ungefär hälften gör det i södra Sverige. Däremot väljer flera av granbarkborrens naturliga fiender att övervintra under barken.
” Om man väljer att bekämpa granbarkborrarna genom att avverka angripna träd under vintern är det en förutsättning att en stor andel av granbarkborrarna är kvar i trädet, och att barken sitter kvar vid avverkning och transport”, säger Herman Sundqvist.