Barkborre bekämpas bäst sommartid

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Ingångshål av granbarkborre. Foto: Bengt Ek.
Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.

Det är under sommaren, när granbarkborren svärmar, som bekämpning är bäst. Då är det effektivt att regelbundet söka upp, avverka och transportera bort angripna träd.

Annons
Annons

Att användas sig av sök- och plockmetoden när granbarkborrarna är i vintervila, normalt under november – april, har däremot mer tveksam effekt. Detta enligt Skogsstyrelsen som gjort en sammanställning av vetenskapliga studier.

”Utifrån den kunskap vi har idag kan vi inte generellt rekommendera avverkning av angripna träd som en bekämpningsmetod under vinterhalvåret. Huvudanledningen är att barken då oftast sitter väldigt löst på angripna träd och faller av vid avverkningen, vilket gör att granbarkborrarna blir kvar i skogen”, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

På vintern befinner sig dessutom en stor andel av granbarkborrarna i marken. Forskning visar att nästan alla barkborrar i norra Sverige övervintrar i marken, medan ungefär hälften gör det i södra Sverige. Däremot väljer flera av granbarkborrens naturliga fiender att övervintra under barken.

” Om man väljer att bekämpa granbarkborrarna genom att avverka angripna träd under vintern är det en förutsättning att en stor andel av granbarkborrarna är kvar i trädet, och att barken sitter kvar vid avverkning och transport”, säger Herman Sundqvist.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons