Bara en kvalitetsklass i Värö

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Prislistor med bara en enda kvalitet för både gran och tall. Det ska gälla för leveranserna till Södras Värösåg när den drar i gång till sommaren.

Längdkorrektionen (prisjustering efter stockarnas längd och diameter) kommer däremot att vara kvar.
– Det är oerhört viktigt att apteringen är optimal, säger Anders Svensson, virkeschef Södra Skog. Förutom skador är längd, grovt och klent, de enda variabelerna som ska påverka priset. Vi håller oss för övrigt endast till en kvalitet och utfallet i en trave bestäms av tidigare historik, det vill säga hur många procent som de olika klasserna utgjort.

Annons
Annons

Anders Svensson hävdar att travmätning är rationellt och ger mervärden som kommer skogsägarna till del. Dessutom kommer Värösågen att vara mycket kostnadseffektiv vilket också innebär mervärden, menar han.

Värösågen kommer på sikt att stå för cirka 30 procent av Södras totala produktion. Alla övriga sågar kommer att arbeta efter prislistor och enligt de ”gamla” systemet med mätstationer. Inom överskådlig framtid kommer inga mätstationer att skrotas.

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 3/11

Publicerad:
 • KD: Vi vill förändra EU:s landsbygdspolitik

  SKOGENdebatt. Kristdemokraterna vill se ett skifte i hur EU bedriver politik inom en lång rad områden som påverkar svensk landsbygd. Skogsbruket är ett exempel, skriver Sara Skyttedal och Carl-Wiktor Svensson.
 • Annons
 • Viltskötsel i Skogspodden

  I avsnitt 93 träffar Skogspodden Sebastian Helgée som är ordförande i Vimmerby östra älg- och kronskötselområde. Det samtalas en massa om viltförvaltning i kombination med skogsskötsel.
 • Höstexkursion med hjärtefråga

  Föreningen Skogens Höstexkursion går till generalsekreterare Johan Larssons hemtrakter. Han berättar vad han tycker gör årets exkursion spännande.
 • Annons
 • Ökat virkesvärde åts upp av kostnader

  Det ökade virkesvärdet åts upp av ökade skogsbrukskostnader. Det visar Skogforsks skogsbruksindex för 2021.
 • Med ny teknik kommer nya gränser

  SKOGENdebatt. Föreningen Skogens generalsekreterare reflekterar över glädjande framgångsvågor av ny teknik. Och hur trist det kan vara att börja prata begränsningar. Men någon behöver ändå lyfta frågan: Hur många kolbottnar ska vi bevara?
 • Annons