Bai Bang blev bra till slut

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
BISTÅND. Nya Karolinska institutet är inte det första stor­projektet som drar över budget. Det svenskfinansierade massa- och pappersbruket i Bai Bang i Vietnam hade en budget på 770 miljoner kronor, men slutade på 2,8 miljarder.

Satsningen i Bai Bang genom­fördes 1970 till 1995 och leddes av Sida. Försök och misslyckanden avlöste varandra inom det mesta från trädslagsval till arbetsvillkor och samverkan med lokalbefolkningen. 

Annons
Annons

Men till slut gick man i mål. Bruket producerar i dag mer massa än planerat och betydligt mycket mer papper med hjälp av massaimport. Det hade aldrig gått i lås utan landets reformering, menade Mats Sandewall och Eva Lind­skog som föreläste om projektet vid ett seminarium på KSLA om Sveriges skogliga bistånd genom åren. 
Landet gick bland annat från plan­ekonomi till marknadsekonomi. 

I dag köps råvaran från tio­tusentals privata bönder och trädtäckningen i området har ökat från ungefär 15 procent av degraderad svedjeskog till 50 procent av huvudsakligen ­välskötta bondeplanteringar.

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och VD
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Annons
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Kanadensiskt storföretag köper Vida

  Kanadensiska  Canfore, en av världens största tillverkare av trävaror och pappersmassa, köper 70 procent i sågkoncernen Vida. Prislapp: närmare 4 miljarder kronor.
 • Annons
 • Naturskyddsföreningen tar avstånd från skogsrapport

  Naturskyddsföreningen kritiserar den nya rapporten om hur skogens tillväxt ska öka. Organisationen var en av Skogsstyrelsens samarbetspartner under det förberedande arbetet.
 • Investerar för att slippa dålig lukt

  Kategorier: Sunpine, råtalldiesel
  Sunpine, som tillverkar råtalldiesel, har haft problem med dålig lukt vid fabriken i Piteå. Nu investeras 2,2 miljoner kronor för att komma till rätta med problemet.
 • Annons