Bai Bang blev bra till slut

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
BISTÅND. Nya Karolinska institutet är inte det första stor­projektet som drar över budget. Det svenskfinansierade massa- och pappersbruket i Bai Bang i Vietnam hade en budget på 770 miljoner kronor, men slutade på 2,8 miljarder.

Satsningen i Bai Bang genom­fördes 1970 till 1995 och leddes av Sida. Försök och misslyckanden avlöste varandra inom det mesta från trädslagsval till arbetsvillkor och samverkan med lokalbefolkningen. 

Annons
Annons

Men till slut gick man i mål. Bruket producerar i dag mer massa än planerat och betydligt mycket mer papper med hjälp av massaimport. Det hade aldrig gått i lås utan landets reformering, menade Mats Sandewall och Eva Lind­skog som föreläste om projektet vid ett seminarium på KSLA om Sveriges skogliga bistånd genom åren. 
Landet gick bland annat från plan­ekonomi till marknadsekonomi. 

I dag köps råvaran från tio­tusentals privata bönder och trädtäckningen i området har ökat från ungefär 15 procent av degraderad svedjeskog till 50 procent av huvudsakligen ­välskötta bondeplanteringar.

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och VD
 • Föreningen Skogen,Höstexkursion

  Hyggesbruk och annat hett på årets Höstexkursion

  Föreningen Skogens höstexkursion, i år tillsammans med Sveaskog, synade de bestånd i Malå som Joel Wretlind anlagt med hjälp av kalhuggning på 1920–talet. Men här diskuterades även frågor som viltförvaltning och rennäring på skogsbruksmarker.
 • Annons
 • Skogsmuseets personal

  ”Bästa konstutställningen – skogen”

  KULTURARV. Produktionsskog kan vara den bästa konstutställningen av alla, tycker Guldkvisten-mottagaren Iréne Gustafson på Skogsmuseet.
 • Sprucken granstam

  Förädling kan minska torkstress

  Kategorier: Skogsskötsel, gran, torka
  SKADOR. Skogforsk har funnit samband mellan tunna cell­väggar i veden hos unga granar och spruckna stammar vid extrem torka.
 • Annons
 • Exkursion lärkplantering

  Lärk kan bli nordligt framtidsträd

  EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.
 • Jägare står i ett jakttorn

  ”Det går inte att vänta”

  Kategorier: Skogsskötsel, viltbete
  VILTBETE. I flera län har upp till 67 procent av ungtallarna skador, enligt senaste Äbin. Avskjutningen av älg måste öka omedelbart, säger en specialist på Skogsstyrelsen.
 • Annons