Bai Bang blev bra till slut

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
BISTÅND. Nya Karolinska institutet är inte det första stor­projektet som drar över budget. Det svenskfinansierade massa- och pappersbruket i Bai Bang i Vietnam hade en budget på 770 miljoner kronor, men slutade på 2,8 miljarder.

Satsningen i Bai Bang genom­fördes 1970 till 1995 och leddes av Sida. Försök och misslyckanden avlöste varandra inom det mesta från trädslagsval till arbetsvillkor och samverkan med lokalbefolkningen. 

Annons
Annons

Men till slut gick man i mål. Bruket producerar i dag mer massa än planerat och betydligt mycket mer papper med hjälp av massaimport. Det hade aldrig gått i lås utan landets reformering, menade Mats Sandewall och Eva Lind­skog som föreläste om projektet vid ett seminarium på KSLA om Sveriges skogliga bistånd genom åren. 
Landet gick bland annat från plan­ekonomi till marknadsekonomi. 

I dag köps råvaran från tio­tusentals privata bönder och trädtäckningen i området har ökat från ungefär 15 procent av degraderad svedjeskog till 50 procent av huvudsakligen ­välskötta bondeplanteringar.

SKOGEN 6-7/2018

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons