Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Thomas Adolfsén, SKOGENbild.
Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.

Allra mest ökade avverkningskostnaden i södra Sverige där den steg med 2,4 procent. I norr var ökningen 1,9 procent.

Annons
Annons

Kostnaden  för att föryngringsavverka och transportera en kubikmeter fast mått under bark var 107 kronor, sett till genomsnittet för hela landet. Man får gå 15 år tillbaks i tiden för att hitta motsvarande kostnader.  Det handlar då om det exceptionella läge som uppstod efter stormen Gudrun. Mellan 2004 och 2005 ökade avverkningskostnaden med 57 procent.

Skogsstyrelsen uppger i ett pressmeddelande att kostnaden för gallring ökade med 4 procent i landets södra del och med 1,8 procent i norr.

Statistiken visar också att skadad skog innebär kraftig ökade kostnader för att föryngringsavverka. Skog som skadats av storm, brand, insekter eller svampangrepp var i snitt 35 procent dyrare att avverka än ”normal” skog.

Andra kostnader som ökat till högsta nivåer mellan 2019 och 2020 är:  Hyggesrensning med 8 procent till 1 526 kronor per hektar. Röjning med 3 procent till 2 746 kronor per hektar, markberedning  har ökat med 1 procent till 2 454 kronor per hektar. Planeringskostnaden har ökat med 6 procent till 5 925 kronor per hektar och sådd med 2 procent  till 2 454 kronor per hektar

Publicerad:
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons