Det var för ett par veckor sedan som en skotares framfart över ån Hukkajoki i Suomussalmi i östra Finland bevittnades av ett par biologer, rapporterar Yle Uutiset.
Det visade sig inte vara första gången för överträdelsen. Skogsmaskiner har, för Stora Ensos räkning, kört över ån på den privatägda marken många gånger förut.
Upp till ett par hundra meter av den fredade ån har förstörts.
Enligt Forststyrelsen har tusentals flodpärlmusslor krossats eller kvävts av lera och annat som rörts runt i vattnet.
Händelsen har väckt stor uppmärksamhet. Musslan kräver mycket speciella omständigheter för att fortplanta sig och anses starkt hotad. Ån Hukkajoki har setts som viktig för artens fortlevnad.
Stora Enso beskriver det hela som ett hårt slag mot deras trovärdighet i ett pressmeddelande.
– Även den bästa regeln och den viktigaste principen blir värdelös om den inte appliceras i praktiken. Vi har redan infört ett antal förändringar för att försäkra att något sådant här inte händer igen, säger vd och koncernchef Hans Sohlström.
Stora Enso stoppar nu alla avverkningar i områden i Finland som är belagda med restriktioner för att skydda skog, vatten och natur. Stoppet gäller tills man gjort en översyn av avverkningsplaner och eventuella risker för miljön.
Vidare uppger de att de startar utbildningar med fokus på att efterleva miljöriktlinjer för alla som jobbar längs bolagets värdekedja.
Hans Sohlström säger också att man kommer att betala för den pågående restaureringen av ån.
Frågetecken kvarstår dock kring vilka rättsliga påföljder som kan bli aktuella – och för vem. Händelsen har polisanmälts och utreds som grovt naturvårdsbrott.
Enligt Finlands miljöministerium är en flodpärlmussla värderad till 589 euro, ungefär 6 700 kronor. Det är också bötesbeloppet per mussla för den som medvetet dödar dem.
Mer läsning om flodpärlmusslan: Visste du att den renar vattnet den lever i? Den kan bli flera hundra år men ställer stora krav på sin livsmiljö. Väldigt få överlever till vuxen ålder. Att fortplantningen, på distans från partnern, är mycket komplicerad bidrar till artens sällsynthet. Den blir dessutom könsmogen först när den närmar sig 20 år. Läs artikeln ”Skogsvattnets pärla är hotad” ur SKOGEN 8/2024.