Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?
Skogsstyrelsen har granskat äldre satellitbilder och jämfört dem med aktuella bilder för att få en uppfattning om hur mycket fjällnära skog som har avverkats från 2010 och fram till och med 2023.
Myndighetens slutsats är att avverkningen inte har ökat, utan ligger på en stabil nivå på mellan 1000 och 2000 hektar årligen under perioden. Myndigheten pekar också på att det idag finnas drygt 1,1 miljon hektar produktiv skogsmark i fjällnära skogar.
Det som däremot har ökat kraftigt är antalet avverkningsanmälningar i de här regionerna sedan det stod klart att skogsägare som nekas avverka där har rätt till ersättning från staten. Mellan 2019 och 2020 ökade den areal som skogsägare ansökt om att få avverka från 3 022 hektar till 14 563 hektar. År 2023 landade den siffran på drygt 12 000 hektar.
Men de allra flesta ansökningar om avverkning får avslag med hänsyn till natur- och kulturvärden eller till rennäringen. Under 2023 fick nästan 96 procent av den areal som ansökningarna omfattade avslag i Skogsstyrelsens prövningar.
– Det förs just nu en debatt om omfattningen av avverkning i de här delarna av landet och som i alla frågor är det viktigt med fakta och tydliga definitioner. Vår analys visar att det är få som får klartecken att avverka i fjällnära skogar och avverkningstakten ökar inte, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.