Skogen står på en ”tröskel” som hindrar Indalsälven att ta en ny väg, genom Tjärnviksdalen. Den djupa dalen är en gammal flodfåra som Indalsälven flöt igenom före den senaste istiden. I sin övre ände är den igenpluggad av en låg sandbank som dämmer upp sjön Gesunden. Men materialet är lätteroderat och om skogen i området avverkas finns risk att Indalsälven får en ny sträckning genom den branta Tjärnviksdalen. Samtidigt skulle Gesunden tömmas.
Tröskeln som hindrar älven att ta en ny vattenväg är endast några få meter, men höjdskillnaden för den korta vattenvägen genom Tjärnviksdalen ner till Indalsälven och Krångede kraftverk är däremot stor, närmare 50 meter. Ett genombrott kan bli en naturkatastrof. Krångede kraftverk skulle bli torrlagt men enligt länsstyrelsen skulle även samtliga kraftverksdammar nedströms kollapsa. Stora delar av den svenska elförsörjningen skulle slås ut och tiotusentals personer behöva evakueras.
Ingen vet hur mycket eller lite som krävs för att orsaka ett genombrott. Därför har Skogsstyrelsen i sommar förbjudit all skogsavverkning i området. Om armeringen av trädrötter som binder marken försvinner kan en erosion startas. Dessutom kan grundvattenflödet påverkas, vilket riskerar att göra det känsliga området instabilt.
Hur länge stoppet skall gälla kan företrädare för Skogsstyrelsen inte säga i dagsläget. Länsstyrelsen ska undersöka geologin och hydrologin i området för att fastställa risken.
– Två mil nedströms tömde ”Vild-Hussen”, Magnus Huss, den stora Ragundasjön för drygt 200 år sedan, så vi vet att det kan ske ett genombrott, säger Björn Olofsson vid Länsstyrelsen i Jämtlands län till media.
Den gången orsakade vattenmassorna enorma skador under sin färd mot kusten och det var då Döda fallet skapades.
SKOGEN 8/2015