Avsättningarna ökar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Såväl formellt skyddad skog som skogsägarnas frivilliga avsättningar ökar. Arkivbild.
De frivilliga avsättningarna ökade med nästan 45 000 hektar i fjol. Ökningen av formellt skyddad skog var 22 000 hektar.

De nya frivilliga avsättningarna utgjorde 0,2 procent av all skogsmark i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Motsvarande siffra för nytillkommen formellt skyddad skog var 0,1 procent.

Annons
Annons

Ökningen inom frivilliga avsättningar finns främst i södra Norrland. Ökningen av formellt skyddad skogsmark syntes främst längre norrut, framförallt i Norrbottens och Västerbottens län. Nya arealer av hänsynsytor är jämnt fördelade mellan Sveriges fyra landsdelar, dock med en liten övervikt för Svealand. 

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons