Virket är utkört för länge sedan men 700 meter längre bort ligger Nyteboda naturreservat. Även där drog stormarna fram i den kända högstammiga granskogen. Men brötarna fick inte arbetas upp. De ligger kvar för den biologiska mångfalden.
Skogsägare runt reservatet fick allt mer skog skadad av barkborrar, så förra året köpte länsstyrelsen 500 feromonfällor av Skogsstyrelsen. 300 sattes ut i reservatet, 200 delades ut till grannarna.
I april hölls ett informationsmöte om Nyteboda naturreservat och tolv personer kom. Kenth Ljungberg från miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne berättade att man i samarbete med Södra även placerade ut 180 kubikmeter granmassaved som fångstvirke för barkborrarna under första svärmningsperioden 2009. Även i år har Södra lagt ut nu 145 kubikm.fångstvirke.
Skogsstyrelsens Gunnar Isacsson uppskattar att cirka 1,7 miljoner barkborrar fångats under 2009 varav ungefär hälften i feromonfällorna och hälften i fångstvirket. Men det räcker inte.
Fällorna ingick i ett försök att undersöka om man med hjälp av ett tätt nät med feromonfällor kan minska antalet granbarkborrar tillräckligt mycket för att stoppa ett pågående barkborreangrepp i äldre granskog. Slutsatsen blev att det inte går. Möjligen ger fällorna motsatt effekt och lockar till sig mer insekter.
För Bertil går arbetet vidare med att få upp ny skog efter stormarna. Runt ett surdrog har stormarna blåst sönder skogen och där funderar han på att anlägga en våtmark för grodor och paddor. Groddjuren äter det som är ett bekymmer i skogsbruket, insekter av olika sorter — även snytbaggar.
I övrigt planerar han att ta ner några hektar gran som står i utsatta lägen intill de sönderblåsta Gudrunhyggena. Han tänker även ta vara på det löv som kommer, främst björk i de lite våtare partierna. Och så plantera lärk på lämpliga ståndorter, de klarar kanske både stormar och insekter bättre. Men en del partier har han redan planterat med gran.
Reportage: LE Carlsson