Det var 2006 som Thuresons köpte Tångerda gård utanför Vetlanda. Det innebar att de även ”blev med hybridasp” det vill säga en plantering på två hektar
– Det var bara några år efter att vi blivit skogsägare för första gången. Jag hade ingen skoglig utbildning och mina tidigare erfarenheter av skog handlade mest om svampplockning och orientering, berättar Håkan Thureson.
Ganska snart efter övertagandet stod de nya markägarna inför en slutavverkning. Råvaran fraktades till en fabrik bara några kilometer bort där den förvandlades till 359 miljoner tändstickor.
Att odla hybridasp är inte det lättaste, bland annat för att det finns så få som har vana av det.
Håkan Thureson noterade därför noggrant tidigare ägares erfarenheter. De hade anlagt sin första hybridaspplantering 1964 och kunde vittna om sorkproblem under det första året (löstes med råttgift och tegelrör). Andra året var det haren och tredje året fejning av råbock som skapade problem.
Håkan Thureson har nu hägnat in en del av området och där slipper man alltså betesöverraskningar. Men det har funnits annat oväntat…
Hybridasp växer som gräs. Bara ett år efter slutavverkning fanns en miljon rotskott per hektar. Och efter fem år var asparna tre-fyra meter höga. Då röjdes till två meter breda förband.
Sedan kom vinden.
Många av de smala, lövade asparna föll.
– Nu fick vi resa och staga upp stammar som i en fruktträdgård. 30 träd fick denna omvårdnad, sedan fick vi ta fram röjsågen. Men nya rotskott tog över de nedblåsta träden. Bara om man vet var de här luckorna är kan man se att träden där är något yngre, säger Håkan Thureson.
Det finns ett stort intresse för hybridasp och Håkan Thureson delar entusiastiskt med sig av sin kunskap. Studiebesöken till familjens aspskog har varit många.
– Ingen sitter ju på facit så det är så otroligt roligt att få dela med sig och byta erfarenheter, säger han.
Karin Lepikko
Lär mer!
Familjen Thureson har gått lite längre än de flesta för att hjälpa andra, de har tagit fram en broschyr där man får följa första och andra generationens hybridasp.