Askkulor dröjer 

20 december 2021 För några år sedan presenterades kulor av aska från värmeverk som ett sätt att förenkla askåterföring till skogen. Projektet lever, men kommersialisering dröjer ännu. 

Askkulor dröjer 

Fördelarna med den så kallade granulatformen är bland annat smidigare transporter, bättre arbetsmiljö och mer exakt dosering i samband med spridning.  

Askan granuleras genom en kemisk process som kallas härdning, där askan reagerar med vatten. Blandningen får inte vara för torr, men inte heller för blöt, förklarar Daniel Glimtoft hos Svensk skogsgödsling och dotterbolaget Ecofor som håller på att bygga en pilotanläggning vid Värtaverket i Stockholm. 

Råmaterialet är flygaska från värmeverk som använder rena trädbränslen, som grot, i sina pannor. Askan innehåller näringsämnen och mineraler som skogen behöver som kompensation när grenar och ris tas ut i samband med slutavverkning.  

HELIKOPTER OCH SKOTARE

Nyligen anordnades en demonstration av askåterföring till skog i Mackmyra utanför Gävle med granuler från pilotanläggningen.  

– Vi visade hur askan kan spridas både med helikopter och skotare. På plats fanns både vanliga markägare och representanter från olika skogsbolag och Skogsstyrelsen, säger han. 

Arrangörer var Svensk skogsgödsling och Stockholm exergi i samarbete med Mellanskog och Skogsstyrelsen. 

På frågan om aska i granulerad form kan vara något för skogsägare med normalstora innehav svarar Daniel Glimtoft ”javisst”. Man kan sprida granulerna på ett par hektar med egen traktor och vanlig konstgödselspridare, enligt honom. Granulerna levereras i så fall i storsäck. 

Ännu är det dock en bit kvar till kommersialisering. Minst ett par år, tror Daniel Glimtoft. Och innan dess behöver man bli mer kostnadseffektiva. 

– Vi har många tankar kring det, men vi väntar helst med att delge visionerna, säger han. 

UTMANANDE LOGISTIK

En av utmaningarna är logistiken, från tillverkning till kund. Det behövs stora askvolymer av rent trädbränsle och de finns hos värmeverken i storstäderna, långt från skogen.  

Kanske kan man utnyttja returtransporter, funderar Daniel Glimtoft. Lastbilar som transporterar grot till värmeverken kan åka därifrån med askgranulat och lämna vid terminaler eller kanske rent av vid spridningsområdena.  

Om pappersbruken med sina stora biobränsleeldade pannor börjar granulera askan kan tillgängligheten också öka över landet. 

UR SKOGEN 11/2021

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb