Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granskog angripen av barkborre. Foto: Bengt Ek.
Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.

För att bekämpa de rekordstora angreppen av barkborre behövs bra kartunderlag. Syftet är att visa var det finns ökad risk för angrepp vilket möjliggör tidigare upptäckt och bekämpning. 

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu startat ett projekt för att ta fram kartor som visar såväl områden med hög risk som de som redan drabbats.  

”Målet är att inför nästa års bekämpningsarbete kunna erbjuda olika digitala tjänster som ska hjälpa skogsägare och skogsnäringen att leta efter angrepp på rätt ställen”, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Genom att analysera olika geografiska data från satellitbilder, så kallad fjärranalys, går det att peka ut vilken typ av skog som löper hög risk för att drabbas av granbarkborreangrepp. 

”En del kartor och analyser kommer att köpas in från företag som använder sig av artificiell intelligens. Det innebär att systemen är självlärande utifrån kunskap om bland annat granbarkborrens beteende, satellitbilder från olika tidpunkter och data om skogen”, skriver man.

Myndigheten påbörjar även arbetet med att bygga upp ett system för kontinuerlig barkborreövervakning av skogen.

”Samverkan med andra skogliga aktörer är avgörande för att vi ska få ett så heltäckande underlag som möjligt, till exempel när det gäller var angreppen finns i dag, och därmed få så tillförlitliga kartor som det bara går”,  säger Alice Högström, projektledare hos Skogsstyrelsen.

I början av nästa år beräknas de första kartunderlagen vara klara och nås via Skogsstyrelsens webbplats.

 

 

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons