Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granskog angripen av barkborre. Foto: Bengt Ek.
Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.

För att bekämpa de rekordstora angreppen av barkborre behövs bra kartunderlag. Syftet är att visa var det finns ökad risk för angrepp vilket möjliggör tidigare upptäckt och bekämpning. 

Annons
Annons

Skogsstyrelsen har nu startat ett projekt för att ta fram kartor som visar såväl områden med hög risk som de som redan drabbats.  

”Målet är att inför nästa års bekämpningsarbete kunna erbjuda olika digitala tjänster som ska hjälpa skogsägare och skogsnäringen att leta efter angrepp på rätt ställen”, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Genom att analysera olika geografiska data från satellitbilder, så kallad fjärranalys, går det att peka ut vilken typ av skog som löper hög risk för att drabbas av granbarkborreangrepp. 

”En del kartor och analyser kommer att köpas in från företag som använder sig av artificiell intelligens. Det innebär att systemen är självlärande utifrån kunskap om bland annat granbarkborrens beteende, satellitbilder från olika tidpunkter och data om skogen”, skriver man.

Myndigheten påbörjar även arbetet med att bygga upp ett system för kontinuerlig barkborreövervakning av skogen.

”Samverkan med andra skogliga aktörer är avgörande för att vi ska få ett så heltäckande underlag som möjligt, till exempel när det gäller var angreppen finns i dag, och därmed få så tillförlitliga kartor som det bara går”,  säger Alice Högström, projektledare hos Skogsstyrelsen.

I början av nästa år beräknas de första kartunderlagen vara klara och nås via Skogsstyrelsens webbplats.

 

 

 

Publicerad:
 • Skogsfond utökar förvärv i Lettland och Litauen

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons