Arla klimatkompenserar via trädodling i Moçambique

23 november 2012 Arla har under hösten påbörjat arbetet med att klimatkompensera utsläppen av den ekologiska mjölken. Årligen planteras 250 000 träd i nationalparken Gorongosa i Moçambique.

 Förutom positiva klimateffekter på sikt bidrar träden också till biologisk mångfald, bättre jordmån för odling av grödor och förbättrade sociala förutsättningar för lokala bönder.

Arla har anlitat klimatexperterna U&We för uppdraget och själva trädplanteringsprojektet leds av Envirotrade på plats i Moçambique. Därutöver certifieras arbetet av Plan Vivo, som i sin tur kontrolleras Rainforest Alliance.

Men påståendet att Arla klimatkompenserar sina produkter ifrågasätts av programmet Kaliber i P1. Systemet bygger bland annat på att skogen finns kvar i 100 år, vilket är osäkert.

–  Vi på Arla är proffs på mejeriprodukter, inte på klimatkompensation. Därför anlitar vi U&We som är just experter på klimatkompensation. Nationalparken har varit utsatt för skövling sedan 1975 och är i stort behov av ett hållbart skogsbruk. Trädplanteringen sker därför i nära samarbete med bönderna som lever där, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekosatsning och fortsätter:

–  Det är naturligtvis ledsamt att arbetet med att återplantera skog blir ifrågasatt. Att göra gott är inte alltid enkelt. Men vi är ett bondeägt kooperativ som vill ta ansvar och ett samarbete med jordbrukande bönder ligger oss därför varmt om hjärtat, avslutar Ann Freudenthal.

Se ett TV-inslag med Ann Freudenthal

Lyssna på Kaliber.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb