Arena i trä blev billigare

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
IFU Arena
58 000 granar eller cirka 115 hektar skog har gått åt till IFU Arena. På taket planeras Uppsalas största solpanelsanläggning. Foto: Johannes Rousseau
TRÄBYGG. Uppsalas nya idrottshall är byggd nästan helt i trä. Läktare, golv, trappor, takstolar, ett flertal väggar och hela den bärande stommen kommer från sammanlagt 58000 granar.

IFU Arena i Uppsala är en av Sveriges största och modernaste idrottsanläggningar. Den ägs och drivs av 17 föreningar och innehåller fem innebandyplaner och en komplett inomhushall för friidrott. Arenan invigdes för drygt ett år sedan. 
Konstruktionen består av lim­trä och korslimmat trä (KL-trä) som kompletterar varandra och möjliggör ett effektivt montage. Den bärande stommen och läktarna är i limträ. Trappor och de viktigaste väggarna är av KL-trä.  

Annons
Annons

– Från början var arenan ritad som en stål- och betongkonstruktion, men byggherren NCC ville byta till trä av ekonomiska skäl. Det visade sig vara ett lyckat drag, eftersom arenan byggts till en så låg kostnad som 10 400 kronor per kvadratmeter, berättar arkitekten Staffan Karlsson. 

Han förklarar att träkonstruktionen ger huset en relativt låg vikt, vilket betyder att man slapp påla grundläggningen. Det har haft en stor effekt på kostnaden. 
– Men att bygga i trä är ju positivt även ur andra aspekter. En limträstomme ger ett varmt och trivsamt intryck. Volymkänslan blir bättre med takstolar av trä, de största med 59 meters spännvidd. Det ser både luftigare och större ut. Att ha trä som genomgående tema i trappor, läktare, golv och takbjälkar bidrar till en helhetskänsla av kvalitet, tycker Staffan Karlsson. 

Han tycker också att ljudmiljön blir mer behaglig i en arena med träkonstruktion. Ljudet blir dämpat och akustiken blir bra.
– Det fick vi kvitto på i december förra året då Orphei Drängar hade sina julkonserter i hallen, berättar Staffan Karlsson. 

IFU ARENA
Byggkostnad: 327 miljoner kr.
Arkitekt: Staffan Karlsson, Metod arkitekter.
Yta: 28 000 m2.
Publikkapacitet: 5 400 personer, varav A-hallen har 2400 sittplatser.
Råvaruåtgång: limträ 2 250 m3, korslimmat trä 1 600 m3.

SKOGEN 12/2017

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons