Arena i trä blev billigare

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
IFU Arena
58 000 granar eller cirka 115 hektar skog har gått åt till IFU Arena. På taket planeras Uppsalas största solpanelsanläggning. Foto: Johannes Rousseau
TRÄBYGG. Uppsalas nya idrottshall är byggd nästan helt i trä. Läktare, golv, trappor, takstolar, ett flertal väggar och hela den bärande stommen kommer från sammanlagt 58000 granar.

IFU Arena i Uppsala är en av Sveriges största och modernaste idrottsanläggningar. Den ägs och drivs av 17 föreningar och innehåller fem innebandyplaner och en komplett inomhushall för friidrott. Arenan invigdes för drygt ett år sedan. 
Konstruktionen består av lim­trä och korslimmat trä (KL-trä) som kompletterar varandra och möjliggör ett effektivt montage. Den bärande stommen och läktarna är i limträ. Trappor och de viktigaste väggarna är av KL-trä.  

Annons
Annons

– Från början var arenan ritad som en stål- och betongkonstruktion, men byggherren NCC ville byta till trä av ekonomiska skäl. Det visade sig vara ett lyckat drag, eftersom arenan byggts till en så låg kostnad som 10 400 kronor per kvadratmeter, berättar arkitekten Staffan Karlsson. 

Han förklarar att träkonstruktionen ger huset en relativt låg vikt, vilket betyder att man slapp påla grundläggningen. Det har haft en stor effekt på kostnaden. 
– Men att bygga i trä är ju positivt även ur andra aspekter. En limträstomme ger ett varmt och trivsamt intryck. Volymkänslan blir bättre med takstolar av trä, de största med 59 meters spännvidd. Det ser både luftigare och större ut. Att ha trä som genomgående tema i trappor, läktare, golv och takbjälkar bidrar till en helhetskänsla av kvalitet, tycker Staffan Karlsson. 

Han tycker också att ljudmiljön blir mer behaglig i en arena med träkonstruktion. Ljudet blir dämpat och akustiken blir bra.
– Det fick vi kvitto på i december förra året då Orphei Drängar hade sina julkonserter i hallen, berättar Staffan Karlsson. 

IFU ARENA
Byggkostnad: 327 miljoner kr.
Arkitekt: Staffan Karlsson, Metod arkitekter.
Yta: 28 000 m2.
Publikkapacitet: 5 400 personer, varav A-hallen har 2400 sittplatser.
Råvaruåtgång: limträ 2 250 m3, korslimmat trä 1 600 m3.

SKOGEN 12/2017

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons