Arena i trä blev billigare

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
IFU Arena
58 000 granar eller cirka 115 hektar skog har gått åt till IFU Arena. På taket planeras Uppsalas största solpanelsanläggning. Foto: Johannes Rousseau
TRÄBYGG. Uppsalas nya idrottshall är byggd nästan helt i trä. Läktare, golv, trappor, takstolar, ett flertal väggar och hela den bärande stommen kommer från sammanlagt 58000 granar.

IFU Arena i Uppsala är en av Sveriges största och modernaste idrottsanläggningar. Den ägs och drivs av 17 föreningar och innehåller fem innebandyplaner och en komplett inomhushall för friidrott. Arenan invigdes för drygt ett år sedan. 
Konstruktionen består av lim­trä och korslimmat trä (KL-trä) som kompletterar varandra och möjliggör ett effektivt montage. Den bärande stommen och läktarna är i limträ. Trappor och de viktigaste väggarna är av KL-trä.  

Annons
Annons

– Från början var arenan ritad som en stål- och betongkonstruktion, men byggherren NCC ville byta till trä av ekonomiska skäl. Det visade sig vara ett lyckat drag, eftersom arenan byggts till en så låg kostnad som 10 400 kronor per kvadratmeter, berättar arkitekten Staffan Karlsson. 

Han förklarar att träkonstruktionen ger huset en relativt låg vikt, vilket betyder att man slapp påla grundläggningen. Det har haft en stor effekt på kostnaden. 
– Men att bygga i trä är ju positivt även ur andra aspekter. En limträstomme ger ett varmt och trivsamt intryck. Volymkänslan blir bättre med takstolar av trä, de största med 59 meters spännvidd. Det ser både luftigare och större ut. Att ha trä som genomgående tema i trappor, läktare, golv och takbjälkar bidrar till en helhetskänsla av kvalitet, tycker Staffan Karlsson. 

Han tycker också att ljudmiljön blir mer behaglig i en arena med träkonstruktion. Ljudet blir dämpat och akustiken blir bra.
– Det fick vi kvitto på i december förra året då Orphei Drängar hade sina julkonserter i hallen, berättar Staffan Karlsson. 

IFU ARENA
Byggkostnad: 327 miljoner kr.
Arkitekt: Staffan Karlsson, Metod arkitekter.
Yta: 28 000 m2.
Publikkapacitet: 5 400 personer, varav A-hallen har 2400 sittplatser.
Råvaruåtgång: limträ 2 250 m3, korslimmat trä 1 600 m3.

SKOGEN 12/2017

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons