ARBETSTEKNIK – Fällorna först

27 december 2007

”Gillrade fällor”, som till exempel fastblåsta eller kraftigt lutande träd och hängande avbrutna toppar, tar du först. Arbeta aldrig under hängande träd eller hängande topp! Arbetstekniken är till stora delar lika som vid nertagning av vanliga fastfällda träd.

En hängande bruten topp hanteras på liknande sätt som ett fastfällt träd. Försök vrida loss toppen eller dra/baxa bakåt. Kapa yttersta toppen och grenar som hindrar vridningen. ”Stubben” fälls sedan på vanligt sätt. Om det inte går att vrida loss toppen och den sitter ”säkert” kan trädet fällas vinkelrätt mot toppens riktning.

När man stöter på ett rotvält träd som hänger i ett annat försöker man först att bedöma vilka spänningar som finns i stammen. Kan de få sågen att klämma fast? Eller stammen att slå ut åt något håll? Titta på om stammen böjer, om rötter är vridna. Vid stora och svårbedömda spänningar bör man ta till vinsch eller maskin för att först lösgöra spänningarna.

För enklare fastfällningar med rotvälta: Gör riktskär och brytmån som vanligt. När fällskäret sågats klart slår ofta rotvältan igen utan att brytmånen bryts av. Trädet är då i princip som ett vanligt fastfällt träd. Såga av det mesta av brytmånen och vrid loss trädet. Om det sitter hårt fast dra eller baxa trädet bakåt.

Några tips:
• Genom att börja kapa ett liggande träd i spänn från toppen tas spänningarna successivt ut och du ser hur krafterna är riktade.
• Risken att sågen kläms fast är stor. Ha tillgång till en reservsåg.
• Ett vanligt större spännband kan användas som en enkel vinsch och för olika typer av ”säkringar” till exempel att hindra en rotvälta att falla över. Fäst bandet mellan ett stabilt träd och till exempel en grövre rot.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb