Arbetsmiljöverket: ”Kräv säkerhet i upphandlingen”

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Första förband på skogsarbetare
Arbetsmiljöverkets rapport visar att många företag saknar tillräckligt antal personer som kan ge första hjälpen.
I april kom Arbetsmiljöverkets dystra rapport om säkerhetsläget i skogen. Siffrorna visar att det inte är ovanligt med skador på jobbet och att alldeles för många företag saknar rutiner. SKOGEN har kollat upp hur man kan vända trenden.
Under 2012 och 2013 inspekterade Arbetsmiljöverket 1254 små arbetsplatser inom skogsbranschen. 
 
Annons
Annons

Resultatet blev bland annat en rekommendation till det egna verket att arbeta mer med information om regelverk för skogs- arbete till beställare och större aktörer. Man vill arbeta för att arbetsmiljöfrågor ska beaktas redan från början vid upphandlingar. Beställare, vanligen de stora skogsbolagen, är de som tidigt bestämmer nivån på säkerhets-kulturen, anser projektgruppen som arbetat med inspektionerna.
 
Efter inspektionerna ställdes totalt 2760 krav. De vanligaste (620 krav) rörde brister i det systematiska, förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det saknas också tillräckligt antal personer som kan ge första hjälpen (209 krav), och det förekommer bristande rutiner för ensamarbete i skogen (212 krav). 
 
Medan Arbetsmiljöverket ser faror i att folk kan skadas på grund av att olyckor inte förebyggs, så verkar skogsbranschen mer fokusera på varselkläder och personalutrymmen samt kommande sanktionsavgifter för kunskap om motorkedjesågsarbete, enligt projektrapporten. Och så är det kanske – det är ju tydliga saker som syns och känns, medan rutiner för att förebygga olyckor bara märks när de saknas och något har hänt. 
Branschföretagens egna förklaringar till att det är som det är handlar om tidsbrist och ekonomisk press, och man upplever arbetsmiljöfrågorna som krångliga. De olika och varierande arbetssituationerna gör det svårt att bedöma risker. Väder, terräng, maskiner och den mänskliga faktorn är svårbedömda i förväg. Och hur ska man få tid att göra riskbedömningar regelbundet och skriftligt?
 
Men det är just vad som behövs för att få ner olycksriskerna. Och, som Arbetsmiljö-verket skriver i rapporten, det kostar både arbetstagaren, företagaren och samhället om olyckan är framme.
 

 

FAKTA

Sexton personer dog inom skogsbruket mellan 2008 och 2013.
Arbetsmiljöverket bedömer att det finns en underrapportering i branschen av olyckor och tillbud.
Inom skogsbranschen är 40 500 personer sysselsatta på 27 500 arbetsställen.

SKOGEN 6-7/2014

 
Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons