År 2040 sköter luftskeppsrobotarna virkestransporterna

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
DEBATT. Luftskeppsrobotar som kvistar stockar och sedan fraktar de från skogen till sågen skulle värna både natur och klimat. Science fiction? Enligt Mats Hagner, professor emeritus, behövs bara en anpassning av befintlig teknik.

År 2040 görs transporter med luftskeppsrobotar. Robotarna är billiga därför att de är enkla och massproducerade för lyft av 10, 500 och 50 000 kilo. De kan samarbeta vid tunga lyft. De behöver inte ha hög hastighet därför att timkostnaden är låg och fågelvägen är kort och billig. Meteorologerna ser till att de undviker oväder och leder dem till det luftskikt som rör sig i bästa riktning.

Annons
Annons

Flygande luftskeppsrobotarPå bildens övre del visas en robot som är på väg till sågverket.
(Klicka på bilden för större version.)
Helium finns i säckar av grafen inne i en yttre lufttät säck utan inre skelett. Säcken tål det högre tryck som uppstår när luften trycks ihop av fläktar som sitter i hål på undersidan. Detta reglerar lyftkraften. Roboten flyter alltid tyngdlös genom luften med hjälp av nästan ljudlösa fläktar.

Ingen pilot finns i roboten. En centraldator känner till GPS för varje robot och den optimerar transporterna. Robotarna arbetar på natten för att deras skugga inte skall reducera solljuset till odlingarna. På dagen laddar de i stillhet sitt batteri som sitter i säckens tyg under solcellerna.

Vid lastning och lossning vinschas en grip ner 100 m. Den styrs med tre reversibla propellrar i x-, y- och z- led. Precisionen underlättas genom avståndsmätning med ultraljud och laser. Personer sover i en ultralätt kabyss när de skall arbeta på annan plats nästa dag.

På bildens övre del visas en robot som är på väg till sågverket med 50 ton hela trädstammar utan grenar som plockats rätt upp ur skogen. Träden kvistades stående. Ingen terrängtransport och inga bilvägar. Virket skördas och fraktas med minimala utsläpp av CO2. Mark, vatten och biodiversitet störs minimalt.

MATS HAGNER
Professor emeritus SLU
Uppfinnare och illustratör.

 

Publicerad:
 • Gran slår nytt höjdrekord

  Kategorier: Sveriges högsta gran
  Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.
 • Annons
 • Märkning på stammens kapyta.

  Skrivare märker virke direkt i aggregatet

  PATENT. En svensk uppfinning märker virket med valfri text innan det lämnar aggregatet. Många maskinförares önskedröm kan bli verklighet.
 • Markus Helin

  Få kvinnor köper skog

  FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 
 • Annons
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Annons