”Är 16.000 hektar avverkade biologiskt värdefulla skogar per år okej?"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skog med höga naturvärden i södra Lappland. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
SKOGENdebatt. En felräkning gjorde att avverkningen av biologiskt värdefulla skogar överdrevs. Men Jonas Jakobsson glömmer en sak när han raljerar över detta. 16 000 hektar per år är fortfarande oerhört mycket, skriver jägmästare Peter Lindgren i en replik.

Skoglig doktor Jonas Jacobsson, före detta skogsskötselchef på Assidomän, gör sig i en artikel på skogen.se lustig över ett misstag. Ett misstag som media, agendaforskare och myndighetsaktivister bidragit till. Här ryms SLU, Artdatabanken och samtliga naturvårdsorganisationer. För att inte tala om vanligt folk.

Annons
Annons

Misstaget: Man hade hävdat att 80.000 hektar av de biologiskt mest värdefulla skogarna var hotade av avverkning per år. Det var fel och man bad om ursäkt. Det skulle vara på fem år.

Det Jonas Jakobsson i raljerande ordalag glömmer bort är att 80.000 hektar delat med fem blir 16.000 hektar per år. Detta är oerhört mycket av de biologiskt mest värdefulla skogarna. Med oförändrad hastighet skulle det bli 160.000 hektar på tio år. Omistliga skogar och skogstyper som vi odiskutabelt behöver för framtiden.

Det är den här typen av argumentation, som en stor del av skogsnäringen dessvärre ägnar sig åt och som svenska folket riskerar att tro på. Det gagnar inte svensk skogsnäring. Vårt rykte solkas! I egenskap av gammal jägmästare tycker jag det känns pinsamt! 

Den här frågan, Jonas Jacobsson, är alldeles för viktig för att trixas bort.

 

PETER LINDGREN

Jägmästare och företagskonsult (tidigare bland annat anställd vid Skogforsk)

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons