”Är 16.000 hektar avverkade biologiskt värdefulla skogar per år okej?"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skog med höga naturvärden i södra Lappland. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
SKOGENdebatt. En felräkning gjorde att avverkningen av biologiskt värdefulla skogar överdrevs. Men Jonas Jakobsson glömmer en sak när han raljerar över detta. 16 000 hektar per år är fortfarande oerhört mycket, skriver jägmästare Peter Lindgren i en replik.

Skoglig doktor Jonas Jacobsson, före detta skogsskötselchef på Assidomän, gör sig i en artikel på skogen.se lustig över ett misstag. Ett misstag som media, agendaforskare och myndighetsaktivister bidragit till. Här ryms SLU, Artdatabanken och samtliga naturvårdsorganisationer. För att inte tala om vanligt folk.

Annons
Annons

Misstaget: Man hade hävdat att 80.000 hektar av de biologiskt mest värdefulla skogarna var hotade av avverkning per år. Det var fel och man bad om ursäkt. Det skulle vara på fem år.

Det Jonas Jakobsson i raljerande ordalag glömmer bort är att 80.000 hektar delat med fem blir 16.000 hektar per år. Detta är oerhört mycket av de biologiskt mest värdefulla skogarna. Med oförändrad hastighet skulle det bli 160.000 hektar på tio år. Omistliga skogar och skogstyper som vi odiskutabelt behöver för framtiden.

Det är den här typen av argumentation, som en stor del av skogsnäringen dessvärre ägnar sig åt och som svenska folket riskerar att tro på. Det gagnar inte svensk skogsnäring. Vårt rykte solkas! I egenskap av gammal jägmästare tycker jag det känns pinsamt! 

Den här frågan, Jonas Jacobsson, är alldeles för viktig för att trixas bort.

 

PETER LINDGREN

Jägmästare och företagskonsult (tidigare bland annat anställd vid Skogforsk)

 

 

 

 

 

Opinion
Publicerad:

”Rena felaktigheter borde oroa"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGENdebatt. Peter Lindgren oroas övar att svenska folket riskerar att tro på min skildring av en verklig händelseutveckling. Men han hyser ingen oro över att folket matas med rena felaktigheter, skriver Jonas Jacobsson i en replik.
Publicerad:
 • Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

  Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
 • Annons
 • Fredrik Munter

  Utdelning kan utebli

  MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
 • Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

  Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
 • Annons
 • Matts Rolander

  Hållbar skog – bra reklam

  På brandområdet i Västmanland växer det nu så det knakar och Matts Rolander som är Skogsstyrelsen regionala viltsamordnare i Svealand ser ett stort röjningsbehov i tallungskogen. 
 • ”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

  "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.
 • Annons