App visar skog med höga naturvärden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan det vinnande projektet påverka myndighetsutövande samt öka medborgares insyn i vad som faktiskt händer i vårt land, skriver juryn i sin motivering.
En app som gör det lättare att hitta skogsområden med höga naturvärden vann innovationstävlingen Hack for Sweden.

Härom helgen hölls innovationstävlingen Hack for Sweden. Första pris gick till lag Kornknut för Projekt Skog, som handlar om att hitta skogsområden med höga naturvärden. Det vinnande bidraget använde sig av data från Skogsstyrelsen, SLU, Länsstyrelsen och SGU.

Annons
Annons

– Jag trodde aldrig att jag skulle vinna Hack for Sweden med mitt skogsprojekt som jag hoppas gör att fler får upp ögonen för den svenska skogen. Samtidigt vill jag väcka debatt om hur skogen mår, säger Johan Marand, ensam deltagare i laget Kornknu, i ett pressmeddelande från SLU.

Juryns motivering om vinnarbidraget lyder:

"Innovativ användning av öppna data för att förändra världen till det bättre. Genom att analysera data från ett stort antal källor så kan detta projekt påverka myndighetsutövande samt öka medborgares insyn i vad som faktiskt händer i vårt land."

Vinnaren Johan Marand är aktiv i Naturskyddsföreningens mångfaldsgrupp i Kronoberg. Gruppen har varit drivande då det gäller ökad inventering av avverkningsanmälda skogar i länet.  SKOGEN skrev om detta i 6-7 2016.

 

 

Publicerad:
 • Kraftiga skogsbränder kan öka kolupptag

  Kategorier: skogsbränder, kolupptag
  Skogen som växer upp efter en skogsbrand kan, under vissa förhållanden, kompensera för brandens kolutsläpp, enligt amerikanska klimatforskare.
 • Annons
 • Drifttid upp, prestation ned

  Uppstädning efter stormar drog sannolikt ned skogsmaskinernas effektivitet i den senaste produktivitetsundersökning som gjorts.
 • Fossilfritt hela vägen till kund

  Södra lanserar nu produkter där ingen fossil energi använts vare sig inom framställning eller transport.
 • Annons
 • ”Produktivitet får inte gå ut över kvalitet”

  När kraven på lönsamhet, produktivitet och hänsyn ska samsas är det upp till entreprenören och ytterst maskinföraren att lösa ekvationen. Just produktivitet är ett laddat ord och många vill hellre prata om kvalitet.
 • Ny klassning av bränsleved

  Den 13 september inför Biometria klassning av bränsleved i två klasser, prima och utskott.
 • Annons