Anna hjälper stadsbarn hitta skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Anna Malmström
Tidigare skogsforskaren Anna ­Malmström ska hjälpa fler Stock­holmsskolor att flytta ut pedago­giken i naturen. Foto: Bengt Ek
Det finns närmare tusen registrerade skolskogar i Sverige. Bara fyra ligger i Storstockholm. Därför satsar Skogen i Skolan nu extra på storstaden.

– I skolskogarna lär sig skolelever hur skogen fungerar och brukas. Det är viktigt att stadsbarnen inte blir för ”betongiga”, utan förstår det här med skog, natur och klokt skogsbruk.

Annons
Annons

Det säger Anna Malmström på Föreningen Skogens kansli. Hon arbetar med Skogen i Skolans storstadssatsning i Stockholm. Den behövs.
– Alla pedagoger i storstan är inte vana vid att undervisa i skogen. För en lärare i Dalarna kan det ligga jättenära till hands, men det går bra på många ställen i Stockholm också. Den skola som nyligen startade i Tullinge har bara en liten skog inpå skolan. Det räcker. Och även en liten stadspark kan användas för att studera träd och löv i olika ämnen.

Anna Malmström ska tillsammans med Skogens i Skolans  region Mälardalen presentera ­Skogen i Skolan som pedagogisk möjlighet för skolorna, men också börja anpassa pedagogik och övningar mer till stadsmiljön. På sikt kan det bli en hjälp till alla i skogs­branschen som arbetar med Skogen i Skolan runt städerna.
– Det behövs kanske en enklare upp­delning i vad som kan göras på skolan och vilka övningar man koncentrerar till en dag när klassen reser ut i skogen.

Genom Skogen i Skolan kan eleverna också få upp ögonen för en framtid i skogen.
– Ungdomar som tidigt har kontakt med skogen börjar i större utsträckning på skogsutbildningar. Vi behöver stadsbor som söker sig till skogssektorn.

Tidningen SKOGEN 8/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons