Anna fick silverkvist för nya lösningar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Anna Marntell och kollegan Niklas Åberg, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Medelpad.
Anna Marntell och kollegan Niklas Åberg, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Medelpad, hittade tyvärr äggläggande granbarkborre i mitten av augusti, en följd av den varma sommaren.
Energisk, drivande och orädd är motiveringen för Silverkvisten till Anna Marntell, men säkert finns det fler dimensioner. För skogen känner hon väl till.

 Anna Marntell är jägmästare, motorsågsinstruktör, same, jägare, skogsägare och tjänsteman vid Skogsstyrelsen sedan 1991. 

Annons
Annons

– Mer än hundra gamla och nya kontakter, en del från de mest oväntade håll, har hört av sig för att gratulera till Silverkvisten! Det vill jag verkligen tacka för, säger Anna.
Otraditionella lösningar och att strunta i bytänkande gillar hon. Vad gör chefen Anna när budgeten är knapp och personalen övertalig? Uppsägningar av nyanställda hotade, men genom att  låna ut erfarna anställda till ”behövande” distrikt kunde pensionsavgångarna väntas in och personalen behållas. 
– Myndigheten krymper ju om man ser till personal och finansiering, så vi måste jobba på nya sätt för att nå målen.
 
De senaste årens stora projekt för Anna har varit Skogsskador i uthålligt skogsbruk – fokus granbarkborre. Där har hon förmått ”bittra konkurrenter” att samsas om både information och aktion i Västernorrland. Projektet pågick oktober ut och kan följas på webben. Där ligger också de detaljrika ortofoton som täcker ett enormt område: Medelpad och delar av Jämtland, Hälsingland och Härjedalen med vinterns stormskador.
– Fotona är tillgängliga för hela mänskligheten, om den så önskar, säger Anna.                    
 Projektdeltagarna har gjort gemensamma  informationsturnéer, mött cirka 4 000 markägare, vi har tagit fram nytt infomaterial om granbarkborreangrepp i norra Sverige och har kunnat jämföra olika metoder att inventera skogen, berättar Anna om några resultat. 
 
Kanske är ändå den viktigaste följden att någon har lyckat samla berörda parter till samtal i ett unikt projekt, där alla har haft samma ställning trots olika muskelkraft – från stora skogsbolag till lokala köpsågverk, från Mittuniversitetet till skogsägarföreningen.
– Fri information ökar bekämpningstrycket. Deltagarna har samverkat på många sätt, bland annat genom att byta avverkningsuppdrag och effektivisera.
 
Inom Skogsstyrelsen har Anna Marntell haft olika positioner i olika landsändar. För två  år sedan valde hon att inte fortsätta som distriktschef utan bli skogskonsulent igen, trots att hon tycker att det är kul att vara chef. Kanske typiskt för Anna, som ofta tänker utanför de vanliga byrålådorna och verkar röra om där hon engagerar sig.
– Jag är intresserad av organisation, att få det att fungera. Regler ska självklart följas, men ibland behöver man ”studsa mellan ramarna” för att hitta bättre lösningar innan definitiva beslut fattats – för då är det lojalitet som gäller, säger Anna, som nu inventerar skador på fornlämningar. Där finner hon en hel del.
Den egna skogen finns i tre olika delar av Sverige – nordvästra Skåne, Lapplands inland och Norrbottenskusten. 
– Det är fördel att vara självverksam och utveckla kompetensen, anser Anna som är instruktör för motor- och röjsåg.  
—I Skåne hinner man precis röja, så är det dags igen och man blir aldrig färdig, men i Lappland växer det sakta men säkert. Efter röjning där kan man vara nöjd med  hur fint det blev i tjugo år!
 
Inte för att Anna skulle sitta still så länge. Skogsbranschen må vara trång och snäv ibland, en myndighet är sällan smidig, men  för Anna Marntell verkar det vara möjligt att med humor och kompetens få både världen, myndigheten och skogen att rotera. Är hon orädd? 
– Om jag själv är övertygad om något viktigt, så är jag inte rädd för att säga vad   jag tycker och envist hitta nya vägar, så länge det går att påverka. För min personliga del  är det extra roligt att få ett erkännande. Totalt överraskande. Än en gång ett stort tack, säger Anna Marntell.
 
SKOGEN 11/2014
 
 
Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Nu utreds artskyddsförordningen

  Regeringen har tillsatt en utredning för att se över den omdiskuterade artskyddsförordningen. Syftet är bland annat att stärka rättssäkerheten.
 • Annons
 • Då upphör mätning med matrisfubb

  Metoden att mäta virkesvolym vid industri, så kallad toppformtalsmatris eller matrisfubb, ska vara utfasad till den första augusti 2022.
 • John Ahlgren

  "Dags att stoppa förgubbningen i ekskogen"

  I de svenska ekskogarna syns en ”förgubbning” enligt John Ahlgren, timmerinköpare på Kährs. 
 • Annons
 • Karin Fällman

  Nu har Karin hittat sitt drömjobb

  MÅNGSIDIGT. Att vara hållbarhetschef på Skogssällskapet innebär stor variation – från certifieringsfrågor till forskningsanslag. Perfekt, tycker Karin Fällman.
 • Theresa von Hofsten

  Till hösten kommer  ”skogslektioner”

  UTBILDNING. Nu i vår var det tänkt att Skogen i Skolan med stolthet skulle presentera sin nya storsastning, det digitala läromedlet Skogslektioner, men …
 • Annons