Ångrar att inte köpt mer skog i Sverige

5 juni 2013 Storskogsägaren och entreprenören Christer Ericsson ångrar att han inte köpt mer skogsmark i Sverige genom åren. Det säger han i Dagens Industris temanummer om skog.

Entreprenören Christer Ericsson räknar investeringarna i skog i Sverige och Chile till sina bästa affärer. Nu köper han i USA. Det berättar han i lång intervju för Di:s Gustaf Tapper i tidningens måndagsutgåva.

– Skogen är det som jag känner allra mest för. Det beror på att det är både trevligt och gott för själen att jobba med skog och att skogen har avkastat väldigt bra säger han.

Christer Ericsson driver idag företag i en rad branscher. Allt från offshore, biopelletsfabriker och tillverkning av flismaskiner till sjukhus, sågverk, järnhandelsdistribution och byggbolag Sydamerika.

Men skogen då? I Sverige äger han 13 000 ha utanför Alingsås och i Chile 20 000 ha.

Han ångrar alltså att han inte köpt mer skogsmark i Sverige genom åren.

– Jag har alltid tyckt att det varit för dyrt och jag har sagt nej till en massa gårdar. Sedan går det ett eller två, tre år och så ångrar jag mig.

Christer Eriksson betonar att tajming är avgörande för bra avkastning i skogsbruket. Virkespriserna svänger och det gäller att hugga ordentligt när priserna är bra och spara på skogen i dåliga tider.

På frågan om vad han tror om dagens svacka är Christer Ericsson inte oroad:

– Jag bekymrar mig inte så mycket, jag tittar mer på priset för skogsmark och är långsiktig. Pappersmaskiner läggs ned, men skogens fibrer kan användas till mycket annat – inte minst bioenergi.

Vad tror du om prisutvecklingen på skogsfastigheter i Sverige, undrar Di:s Gustaf Tapper vidare.

– Jag tror att det kommer att öka även om takten avtar. Jag har alltid haft fel när jag bedömt priset på skog i Sverige och sagt att nu slutar vi köpa. Sedan har det bara fortsatt uppåt.

Detta var ett utdrag av en längre artikel i Dagens Industris måndagsnummer.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb