”Andragallringar kan vänta”

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Gärna timmer men ingen massaved. Det vill marknaden ha den här hösten. Rådet från branschfolk är att fortsätta skogsbruket ungefär som vanligt men att vänta med andragallringar som tål att skjutas upp.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Under hösten har virkesmarknaden präglats av pandemins effekter som att pappersfabriker stängs medan sågverken ser en ökad efterfrågan på trävaror. Därtill har granbarkborrarna härjat i Sverige och Centraleuropa och skapat ett ökat utbud av bränsle- och massaved. Det här innebär att virkesmarknaden är översvämmad av lägre kvaliteter men skriker efter timmer.

Annons
Annons

Inte lätt för skogsägaren att veta hur man ska agera, men SKOGEN låter förvaltare och andra dela med sig av sina råd.

Magnus Axelsson på Sperlingsholms gods anser att man nu kan vänta med andragallringarna, i alla fall så länge träden håller sig under en höjd på 20 meter. Men hoppa aldrig över förstallringarna, det får stora konsekvenser om man låter blir, poängterar han.

Olof StenströmOlof StenströmOlof Stenström från Skogssällskapet tycker man ska ha en löpande aktivitet i ­skogen, för det är viktigt att man gör åtgärder i rätt tid. Det är svårt att pricka in slutavverkningarna varje gång på toppnoteringar. Han påminner om att det alltid finns en risk med att spara gammal skog för länge.  ”Skicka in en avverkningsanmälan och sedan kan du känna lite på marknaden och se vad de är beredda att betala, råder han.

SKOGEN skriver om virkesmarknaden i USA som har seglat upp som oväntat bra och man pratar med experter om vad man bör satsa på vid export dit, exempelvis högre kvaliteter av olika slag.

Detta är ett axplock ur temat Virkesaffären. Du kan läsa samtliga artiklar på temat i SKOGEN 11/2020.

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons