”Andelen skyddad skog överdrivs”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.

Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket säger till TV4 att det är den formellt skyddade skogen som räknas.

Annons
Annons

– Vi anser att det är i den formellt skyddade skogen, genom nationalpark naturreservat, naturvårdsavtal eller biotopskydd, som vi kan vara säkra på vad den innehåller och att skyddet är säkerställt över tid, säger han.

Skogsindustrierna, däremot, väger även in frivilligt avsatt skog i statistiken. Beräkningen har gjorts genom att sammanställa olika myndigheters siffror.

– Vår bedömning att det är i storleksordningen 25 procent som är undantagen från brukande, säger Linda Eriksson, ansvarig för svensk skogspolitik hos Skogsindustrierna.

I inslaget hävdas att 2 000 växt- och djurarter hotas i Sverige och att det därför finns ett riksdagsbeslut på att 20 procent av skogarna ska vara skyddade.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons