”Andelen skyddad skog överdrivs”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild.
Naturvårdsverket anser att nio procent av Sveriges skogar är skyddade genom avsättning. Enligt Skogsindustrierna är siffran nästan tre gånger så hög.

Hasse Berglund, biolog på Naturvårdsverket säger till TV4 att det är den formellt skyddade skogen som räknas.

Annons
Annons

– Vi anser att det är i den formellt skyddade skogen, genom nationalpark naturreservat, naturvårdsavtal eller biotopskydd, som vi kan vara säkra på vad den innehåller och att skyddet är säkerställt över tid, säger han.

Skogsindustrierna, däremot, väger även in frivilligt avsatt skog i statistiken. Beräkningen har gjorts genom att sammanställa olika myndigheters siffror.

– Vår bedömning att det är i storleksordningen 25 procent som är undantagen från brukande, säger Linda Eriksson, ansvarig för svensk skogspolitik hos Skogsindustrierna.

I inslaget hävdas att 2 000 växt- och djurarter hotas i Sverige och att det därför finns ett riksdagsbeslut på att 20 procent av skogarna ska vara skyddade.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons