FÖRÄNDRING.

Andelen höstplant växer snabbt – särskilt i norr

3 september 2019 Höstplantering är ett effektivt sätt att jämna ut säsongen för såväl plantörer som skogsföretag, anser Roger S Johansson som är chef för Svenska skogsplantor.

Andelen höstplant växer snabbt – särskilt i norr

– Detta har länge varit känt i norra Sverige där vårsäsongen ibland bara räcker åtta veckor mellan tjälen går ur jorden och till mitten på juli, då det blir olämpligt att plantera fryslagrade plantor. Då är det skönt att kunna fylla på med ett antal veckor på hösten.

Roger S Johansson pekar på att bristen på plantor och plantörer är en orsak till ökad höstplantering, men också att många kommit på att plantorna kommer igång lite tidigare nästa vår jämfört med om man väntar till nästa år med planteringen. 

Men varför inte ännu större höstandel?
– Tradition är en anledning. En annan att många privata skogsägare faktiskt har planterat själva, och då är kanske behovet av arbets­utjämning mindre än det blir om man ska ha professionella plantörer som givetvis inte kan vara överallt samtidigt. 

Men förändringshastigheten är hög, så utjämningen går snabbt, och i det här fallet går norra Sverige först i utvecklingen, berättar Roger S Johansson.
Norrskog, Norra skogsägarna och SCA utför ungefär trettio procent av sina planteringar under hösten. Svenska skogsplantors höst­leveranser uppgick till 18 procent förra året. 

I år förväntas de öka till tjugo procent. Moder­företaget Sveaskog planterade 22 procent av fjolårets plantor på hösten.
Södras prognos för 2019 är åtta miljoner höstplantor, en ökning med tre miljoner sedan 2015.
– Som det ser ut i dag kommer vi att passera tjugo procent av plantförsäljningen för sen­sommar och höstplantering. Prognosen är enligt lagda beställningar, och efterfrågan är större än tillgången, säger Johan Jonsson som är chef på Södra skogsplantor.

Som jämförelse kan nämnas att Södra planterade totalt 36,3 miljoner skogsplantor 2017.
Mellanskog uppger att andelen för höst­plantering hos dem är cirka 15 procent och att andelen är ökande.

Läs mer i tema ”Ny skog” i SKOGEN 8/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb