Andelen höstplant växer snabbt – särskilt i norr

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Ny skog, höstplanterat 2017
Ny skog på väg, höstplanterat 2017
FÖRÄNDRING. Höstplantering är ett effektivt sätt att jämna ut säsongen för såväl plantörer som skogsföretag, anser Roger S Johansson som är chef för Svenska skogsplantor.

– Detta har länge varit känt i norra Sverige där vårsäsongen ibland bara räcker åtta veckor mellan tjälen går ur jorden och till mitten på juli, då det blir olämpligt att plantera fryslagrade plantor. Då är det skönt att kunna fylla på med ett antal veckor på hösten.

Annons
Annons

Roger S Johansson pekar på att bristen på plantor och plantörer är en orsak till ökad höstplantering, men också att många kommit på att plantorna kommer igång lite tidigare nästa vår jämfört med om man väntar till nästa år med planteringen. 

Men varför inte ännu större höstandel?
– Tradition är en anledning. En annan att många privata skogsägare faktiskt har planterat själva, och då är kanske behovet av arbets­utjämning mindre än det blir om man ska ha professionella plantörer som givetvis inte kan vara överallt samtidigt. 

Men förändringshastigheten är hög, så utjämningen går snabbt, och i det här fallet går norra Sverige först i utvecklingen, berättar Roger S Johansson.
Norrskog, Norra skogsägarna och SCA utför ungefär trettio procent av sina planteringar under hösten. Svenska skogsplantors höst­leveranser uppgick till 18 procent förra året. 

I år förväntas de öka till tjugo procent. Moder­företaget Sveaskog planterade 22 procent av fjolårets plantor på hösten.
Södras prognos för 2019 är åtta miljoner höstplantor, en ökning med tre miljoner sedan 2015.
– Som det ser ut i dag kommer vi att passera tjugo procent av plantförsäljningen för sen­sommar och höstplantering. Prognosen är enligt lagda beställningar, och efterfrågan är större än tillgången, säger Johan Jonsson som är chef på Södra skogsplantor.

Som jämförelse kan nämnas att Södra planterade totalt 36,3 miljoner skogsplantor 2017.
Mellanskog uppger att andelen för höst­plantering hos dem är cirka 15 procent och att andelen är ökande.

Läs mer i tema "Ny skog" i SKOGEN 8/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons