Än värre för asken

21 januari Extremt allvarligt. Så beskriver SLU-forskaren Michelle Cleary läget för asken efter nya kunskaper om hur smittan sprider sig.

Än värre för asken
Foto: Michelle Cleary

Michelle Cleary leder projektet ”Rädda Asken” där SLU och Skogforsk försöker identifiera potentiellt resistenta askar för att använda träden i resistensförädling. Detta skulle kunna vara ett sätt att rädda trädslaget att helt försvinna från den europeiska kontinenten.

Men nu har forskarna stött på patrull. Nyligen gjorda undersökningar visar att hos mer än hälften av de omkring 1 300 utvalda träden har vitaliteten försämrats så mycket att de inte längre är lämpliga för förädling.

– Det här är extremt allvarligt. Vi förlorar ett stort antal noggrant utvalda resistenta askar, säger Michelle Cleary, i ett pressmeddelande.

Svampens sporer sprids med vinden och infekterar bladen och kronan. Men de kan också orsaka infektioner i rötterna via sporer från fruktkroppar som finns på förra årets löv på marken. När svampen invaderar via rotkragen kan trädet dessutom angripas av andra svampar.

– Rotröta orsakad av honungsskivling, som är naturligt förekommande i de flesta svenska skogar, spelar en mycket större roll i askens tillbakagång nuförtiden, eftersom den påskyndar dödligheten hos träden, säger Michelle Cleary.

Framåt väntar nu en fullständig översyn i projektet av databasen över resistenta askar för att ta hänsyn till både ovan- och underjordisk skada. Resultaten kommer att hjälpa till att förfina urvalskriterierna för resistenta askar.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb